facebook
twitter

България

От ГЕРБ обвиниха президента в "непрозрачност" за търга за новите изтребители

Сблъсъкът идва след изказването на Румен Радев, че процедурата е опорочена
1521
БГНЕС
Цветан Цветанов влезе в пряк сблъсък с президента заради процедурата за покупка на нов изтребител за армията.

Сблъсъкът между ГЕРБ и президента по казуса с конкурса за закупуването на нов изтребител се задълбочи. Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър, заяви, че "с избора на нов тип боен самолет по време на кабинета "Герджиков" президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност“.

"Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите", коментира Цветанов пред медии в Годеч.

Преди ден държавният глава обяви, че конкурсът е бил опорочен. "Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума", допълни Радев. Според него изборът на нов боен самолет е "троен удар по България".

Цветан Цветанов от своя страна коментира решението на служебния кабинет "Герджиков", назначен от президента Радев. Според това решение най-изгодната за България оферта е на шведските изтребители "Грипен". Цветанов каза още, че най-вероятно тази сряда ще има решение на кабинета за избора на нов боен самолет, след което предстоял дебат в парламента. Именно Народното събрание трябва да даде мандат на правителството да приключи започнатата процедура за изтребителите, с които трябва да се сдобият Военновъздушните сили.

"Очаквам Румен Радев да продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и да не работи успешно с българските институции. Нека се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от Министерството на отбраната и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите", смята Цветанов. Според него не било нормално "едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура". Цветанов допълни, че отправените от държавния глава обвинения в лобизъм не отговарят на истината.

 

ПОРЪЧКА

Военното министерство продължава кампанията си за поддръжката на старата техника във военната авиация. След подготвените вече ремонти на изтребителите МиГ-29 и щурмоваците Су-25 Министерството на отбраната е пуснало в края на декември и поръчка за ремонта на самолета Ан-30, съобщава Медиапул. Според поръчката поддържането на транспортния самолет за въздушно фотографиране трябва да струва максимум 5 млн. лева без ДДС. Кандидатите трябва да са правили поне един подобен ремонт през последните три години. Офертите ще бъдат отворени в края на януари. Самолетът Ан-30 се използва в мисиите по "Открито небе" и е оказвал помощ при донорски ситуации. Той е единственият подобен на въоръжение във Военновъздушните сили.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кампания в подкрепа на Цветанов започна във Фейсбук

25.03.2019

11257 116
Цветанов се похвали с високи оценки от САЩ

25.03.2019

3142 38
Политическата съдба на Цветанов вся разкол в коалицията

25.03.2019

Людмил Илиев

4018 3

Коментари

тошогошев

нещо ЕФките ще се наложи да почакът

123456us

коментира Цветанов пред медии в Годеч

 Следващия път очакваме включване директно от резиденцията в Шума 🚬

Залез

Честно, стана ми много смешно от тая новина. 😂 Благодаря за дозата свеж хумор. 👍

hamel

Тез физсмешници, кво искат? Някой да им сфърши хумореските - ми нема го онова дето се правеше на президент. Махалото поема по фтория си полупериод. Който иска да застане на траекторята му. 

JR

По-прозрачен от доктора по физкултура Цецоу трудно може да бъде намерен. Кат джам е ясен как “работи за институциите“. Сахибските. От Нашингтон запя, че “решението е политическо“. Каква комисия на МО, какви файв доларес! Откровено ибрикчийство. От апартаменти ще мине на блокове. От тъщата с любов...

Кочина и смрад! Друм!

На тъщата зетя

Чудно ми е как електоратът български още не проумява, че многоапартаментното недоразумение с крива глава е причина за всички дивотии в обществения и политически живот у нас през последните десет години !?!

Brick13

Е нема такава държава с такива откровенни предатели на чело.

zumer

Цвинокио, като си отвори устата и започват да валят ла*на😁

дена

  Бедни ми Цветанчо , единствената прилика между теб и Президента е в прическите .

kempes

Прозрачният апартамент обвинява в непрозрачност.

ИлияНиколов

Цецо, Цецооо, не се заФащай с Президенто, че подгони ли те по устав, ще ти изгният ръкавите.

Тренд Петков

Обявяваш конкурс...Най-висшата институция в държавата, Парламента, казва: Купуваме самолети ,такива и такива са ни изискванията.Чиновниците изготвят книжата с условията и реда за кандидатстване. Правителството,като най-висш управленски орган и разпоредител на парите ни обявява конкурс и казва-който даде най-добра оферта при тези ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ условия, печели. Понеже всички тези са олицетворение на ДЪржавата България, т.е. няма по-висши гаранти, фирмите се състезават. Предлагат и очакват равнопоставеност и обективност. Така е в цял свят. И виж ти...Същите тези,които са гарантирали с репутацията на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, че искат състезание,за да изберат най-доброто, заявяват че изведнъж не било задължително да се спазват условията. Техните условия. И вече имаме ли репутация? Ами никаква....Световно падение. По Борисовски...А сега си помислете-тези,изиграните, дали ще се умилят от простотийте на пародийните ни  управници? И няма да ни осъдят за измама,пропуснати ползи,репутационни и още каквото се сетите? И няма да им признаят претенциите?  И няма да им плащат не тези дебили,а ние? Нали не сте забравили всехитрия Дянков, който щеше да пляска руснаците за Белене, щото видите ли,той бил така казал?  И кво? Той се изхлузи,а ние платихме ли? Платихме. Какво е различното сега? Че вместо Дянков се лигави Цветанов? Ми да му поискаме да заложи всичките си имоти в полза на държавата,ако ни осъдят заради този конкурс..Нали е сигурен,че е прав.Няма да загуби нищо.Даже ще го възвеличаем.....Дали ще се съгласи? Сами си отговорете.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Погледът на лицето от снимката,хванало с две ръце папка е доста интересен.Втренчен в една точка,празен и безметежен.Боя се че пространството зад този поглед също е толкова празно.И това ще докара нови беди.На всинца ни...

вила

Микроумници,темата не е незавършения търг на Служебното правителство,а сегашния търг.Отговорете на Президента защо нарушихте приетите и оповестени от вас правила,защо печели фирма,която отговаря само на 3 от общо 7 условия?

Mrx

Истината е, че на нас Цецо физкултурникът ни е много прозрачен, като целофан. Нали му натриха главата в САЩ, а сигурно и голям келепир ще падне. Ще има за два три допълнителни апартамента.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×