facebook
twitter

България

Експерти и опозиция подозират ГЕРБ, че си осигурява служебна победа на изборите

Управляващите дават невнятни обяснения защо не спазват закона и обещанията си към избирателите
1925
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Осигуряване на служебна победа на ГЕРБ е основната цел на внесените в последния момент изменения в Изборния кодекс. Това подозират опозицията и неправителствени организации. Критики изказаха дори експерти по изборно законодателство, свързани с управляващите. Спорните предложения са на депутата от ГЕРБ Анна Александрова, внесени след съгласуване с председателя на правната комисия Данаил Кирилов по телефона, без той да ги е подписвал, призна той във вторник. Те са дописани в доклада на правната комисия преди второто четене.

В четвъртък Българският институт за правни инициативи (БИПИ) изпрати възмутено отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и шефовете на парламентарните групи. "Народното събрание продължава да нарушава законови разпоредби, когато осъществява правата и задълженията при избора изцяло или частично на колективни и еднолични независими контролни, надзорни и регулаторни органи", се казва в него. Организацията настоява следващия месец да има нова Централна избирателна комисия (ЦИК), защото "спазването на мандатността при упражняването на публичната власт е фундаментален стандарт за демократичност". БИПИ припомня решение на Конституционния съд от 2010 г. за мандатността като "защитен механизъм на демокрацията". "Фактът, че Народното събрание не провежда процедурите за избор в срок, създава устойчивото впечатление, че изборите се провеждат тогава, когато се намери "правилният" човек и процедурите се огъват спрямо конкретни лица", се казва в писмото.

Основен проблем според всички, освен управляващите, е, че депутатите смятат да оставят досегашния състав на ЦИК, въпреки че това е нарушение на закона. Нейният мандат ще изтече на 21 март и според Изборния кодекс смяната на състава й трябва да започне месец по-рано. БСП вече внесе искане за избор на нови членове, а от ГЕРБ се дърпат с аргумента, че нова "неорганизирана" все още комисия ще подрие изборния процес. Тази позиция е странна - дори проф. Михаил Константинов, който не може да бъде наречен критик на ГЕРБ, посочи по БНТ, че е по-добре ЦИК да се преизбере, но да се спази законът. "Не повдигнахме въпроса за нова ЦИК, за да не оставяме в обществото съмнение, че търсим конюнктурно решение, което да е в полза на управляващите", оправда се Данаил Кирилов, като подчерта, че няма законова пречка евровотът да стане със сегашната. "Нужно е този орган да се съставя на професионален признак, да е много по-малък - сега е от 21 души, и задължително да е неутрален и независим. Но такава тема няма", посочи и Антоанета Цонева от "Да, България", която от години следи изборното законодателство. Левицата подклажда и друга интрига - че Корнелия Нинова желае да вкара свои хора в ЦИК, тъй като сегашните от квотата на БСП били близки на предишното й ръководство.

Според БСП проблемни са и поправките, които дават монопол на управляващите при вземането на решения в секционните, районните и общинските комисии, както и в ЦИК. Те няма да се взимат с квалифицирано мнозинство от 2/3, както е сега, а с обикновено мнозинство от 1/2. Съставът на комисиите е на квотен принцип, според броя народни представители в парламентарно представените партии. Това означава, че ГЕРБ в момента имат около 50 процента от представителите в комисиите и така те ще имат възможност да взимат решенията еднолично.

Така излиза, че нищо от обещанията към гражданите няма да се случи - ГЕРБ вече отложи за неопределено време електронното гласуване, сви мащабите на машинното и то няма да е във всяка секция. А Данаил Кирилов се оправда, че когато били давани обещанията, ГЕРБ мечтаел. 

 

БЕЗОБРАЗИЕ

Ще отпадне възможността при установяване на фалшификации да се провеждат нови избори, алармира БСП преди 3 дни. Става дума за поправка, с която се променя редът при обжалването. Според БСП се прави опит да се заобиколи ЦИК при обжалване на изборните резултати и сигналите за нарушения. ГЕРБ предлага обжалването да става в административните съдилища, което според левицата е скандално, защото те са пряко зависими от местната власт. Социалистите посочват, че дори съдът да отмени решение на изборна комисия и да обяви процеса за незаконосъобразен - нови частични избори няма да има. Просто районната или секционната комисия ще трябва да излезе с ново решение. 

 

ЦИТАТ

 "И ние мечтаем и желаем машинно гласуване, но трябва да приемем разумно и обективно нашите мечти!"

Данаил Кирилов, председател на правната комисия, пред bTV

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жителите на ловешко село се увеличиха с над 100 души преди изборите

26.04.2019

457 2
ЦИК: Жалбата срещу процедурата за машинния вот е неоснователна

26.04.2019

331
Митко Полихронов сменя Делян Добрев в парламента

25.04.2019

733 10

Коментари

Хулиган

Титани на мисълта като Данаил Кирилов видимо са впрегнати да убедят колебаещите се, че занапред може да я караме и без избори.

Впрочем и Марк Твен е стигнал до аналогичен извод.

Макар и по други съображения...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

 

 

САТЪР
снимка на САТЪР

достатъчно че има постоянно действаща цик  с огромен бюджет

Magi

Ама защо подозират? То за всички е ясно, Цецко вече е написал протоколите и изборните резултати са ясни. Както казва уважаваната от мен Т.Дончева , докато са на власт герб, те ще печеля до  второ пришествие. Ако сме до там изглупели да им позволим.

Утринен зов

При толкова закуски и най-вече молитви на свещенни за демокрацията локации... няма как хората  цвъкови да не са били осенени от показаните в статията идеи. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×