Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дъждът принуди общината да види резила на „Графа”

Обектът няма да бъде приет с локвите, закани се зам.-кметът по транспорта.

10 Апр. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След първия по-сериозен дъжд ул. "Граф Игнатиев" и градинката на "Св. Седмочисленици" потънаха във вода.

Първият по-сериозен дъжд, излял се над София, най-накрая накара градската управа да си даде сметка за качеството на ремонта на улица „Граф Игнатиев” и градинката около църквата „Св. Седмочисленици”. От Столичната община вече допускат, че реконструкцията може да не бъде приета и платена в този вид. София се оказа сред най-засегнатите райони от валежите през последното денонощие. По току-що поставените плочки на „Графа” и около църквата се образуваха огромни локви. Централната улица потъна и в кал.

Зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че „в този вид с локвите ремонтът няма да бъде приет от Столичната община”. Той допълни, че се е разходил в района на „Св. Седмочисленици“ и се е запознал с положението. „Разговарях с надзора на обекта, препоръчах също да обходи улицата, да състави констатации от гледна точка наличието на локви, защото сутринта наистина имаше“, каза Барбалов, цитиран от БГНЕС. Зам.-кметът е препоръчал да се вземат мерки, тъй като обектът още не е предаден в завършен вариант. Барбалов очаквал строителят да изпълни всичко, което е заложено по договор. Проверката установила, че не са отстранени и по-стари нередности около градината на „Св. Седмочисленици“. 

Преди софиянци да започнат масово да недоволстват от качеството на ремонта на "Графа", от Столичната община най-често повтаряха, че става въпрос за естетически усещания. Другата теза беше, че действията и решенията на кмета Йорданка Фандъкова се критикуват от политически съображения. През последните седмици на "Московска" 33  все по-често започнаха да говорят за отказ да се приеме един или друг обект в централната част на града. През март Фандъкова обяви, че връща за преработка прясно ремонтираните градинки до Софийския университет и при "Кристал".   

 

Колчета вместо перки

„Перките на акула” по „Графа” ще бъдат заменени от чугунени боларди с височина 60 см. Това е решението на експертния съвет за новите ограничители по продължението на трамвайната линия. Преди това се обсъждаха два варианта - боларди (колчета) или метални габъри с височина 15 см. Те са били отхвърлени, защото ще останат под снега през зимата. Очаква се премахването на перките да стане до края на април, като едновременно с това се монтират новите колчета. "Ненужните перки ще бъдат използвани на други места в „зелената градска среда”, заяви главният архитект Здравко Здравков.

Още по темата