facebook
twitter

България

ДПС разширява позициите си в Северозападна България

Движението печели нови общини в този район на страната, но често със стари кметове
748
 Снимка: Архив
Борован отново ще се управлява от широка коалиция, в която влиза и ДПС.

Движението за права и свободи разширява влиянието си в Северозападна България и на местните избори. Любопитно е, че това често става чрез влизането в широки коалиции зад стари кандидати. ДПС успява да възстанови и загубени през 2015 г. позиции, като това е особено видимо в областите Стара Загора, Разград, Благоевград. Движението печели битки и спрямо вътрешни, и спрямо външни врагове. За голямо отстъпление на ГЕРБ в смесените райони, за каквото предупреждаваше Цветан Цветанов, обаче трудно може да се говори.

В коалиция с БСП движението ще управлява Белоградчик чрез стария кмет на града Борис Николов. На предишните избори той спечели като кандидат на коалиция от БСП, АБВ и "Народен съюз", а за втория си мандат се яви от името на местна коалиция БСП за България (ДПС). Николов не успя да вземе града на първи тур, но на втори убедително поведе на кандидата на НФСБ. Ветеран от предишни избори печели с подкрепа на ДПС и община Димово. В общината състезанието беше между двамата кандидати, които се бореха и на предишните избори. През 2015 г. обаче Светослав Славчев като кандидат на "Обединена България" загуби със 17 гласа от кандидата на ГЕРБ Лозан Лозанов. Сега печели кметския стол от него като представител на коалиция "Новото време" ("Воля", ДПС). ДПС получава нов мандат в малкото Бело поле, където неговият кандидат Васко Иванов (и досега кмет) печели с 8 гласа пред кандидата на "Нова алтернатива".

В област Враца движението печели нов мандат в Борован в широка коалиция "Анти ГЕРБ", като тук затвърждава позициите си от 2015 г. В общината старият кмет Десислава Тодорова успя да запази поста си само с десет гласа преднина пред кандидата на ГЕРБ. И преди, и сега зад нея застават ДПС, СДС, Новото време, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", НДСВ и "Воля". Този път обаче Тодорова дори не получава 50% от гласовете.

В област Монтана ДПС ще управлява малкото Септемврийци, където печели в коалиция с НДСВ. На първи тур взе и две други села в областта. В Замфирово ще управлява в коалиция НДСВ (ДПС, "Новото време" и "Воля"). Спечелилият сега Рангел Ангелов през 2015 г. загуби като кандидат на ГЕРБ, а сега има преднина от 34 гласа. Същата коалиция, но без "Воля" печели на първи тур и в Портитовци, като тук за нов мандат е избран досегашният кмет Кирил Янев, който на предишните избори бе издигнат от коалиция "Бъдеще за Бойчиновци".

В област Разград тази година ДПС си връща контрола върху две общини - Исперих и Кубрат. През 2015 г. и двата града бяха спечелени от независими кандидати, подкрепени и от ГЕРБ, сега кандидатите на ДПС печелят балотажите и в двата града срещу кандидати на Земеделски народен съюз. Така движението ще управлява всички общини в областта без областния център Разград, където на власт се връща БСП със стария кмет Денчо Бояджиев. При малките кметства прави впечатление Каменар, където ДПС губи само с 3 гласа от кандидата на "Демократична България".

В Стара Загора ДПС направи пробив в две общини - Гурково и Павел баня. Гурково досега се държеше от ГЕРБ, но кандидатът им Иван Иванов отстъпи пред Мариан Цонев от ДПС след инфарктен балотаж и загуба с едва 16 гласа. Иса Бесоолу, който не успя да вземе Павел Баня през 2015 г. и загуби от Станимир Радевски, подкрепен от широка коалиция, сега застана начело на общината още на първи тур.

В Благоевград ДПС добавя към актива си една община спрямо предходните избори. Движението очаквано си върна Гърмен, където досегашният кмет Минка Капитанова загуби от Феим Иса. Капитанова през 2015 г. влезе във война с Ахмед Башев и бе подкрепена от ГЕРБ, но после партията се дистанцира от нея, а самата Капитанова се върна към ДПС и обяви готовност да е кандидат на движението за нов мандат. В крайна сметка ДПС издигна друга фигура.

В Хасково ДПС спечели неочаквано Маджарово, след като подкрепяния от ГЕРБ кмет Милко Армутлиев изобщо не бе издигнат за нов мандат. Изтеглянето му от надпреварата даде повод за съмнения за сключена сделка с ДПС, което пък на свой ред не издигна свой кандидат за Хасково. В Русе движението прави пробив във Ветово, където отдавна тлееше напрежение между местния ДПС лидер Мехмед Мехмед и досегашния кмет Георги Георгиев, издигнат от гражданска коалиция. Георгиев в крайна сметка не се включи в надпреварата, а новият кмет се казва Мехмед Мехмед.

ДПС не успя да спечели изборите в Дулово, Силистренско, където победи в оспорван балотаж кандидатът на ГЕРБ. Кандидатът на ДПС остана втори след този на ГЕРБ и в Никола Козлево, Шуменско. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отчете за провал и резултата в Хитрино, където кметския пост на първи тур спечели кандидатът на ДОСТ Нуридин Исмаил.

Движението е пълен хегемон в област Кърджали и на този вот, като взе всички общини в областта, и то на първи тур. В Търговище кандидатът на ДПС стигна до балотаж, но загуби от кандидата на ГЕРБ, движението държи 3 от общо 5 общини в областта. 

РАВНОСМЕТКА

Според лидера на партията Мустафа Карадайъ движението ще управлява 47 общини и ще има 916 общински съветници.

 

Ключови думи:

ДПС, местни избори
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС се оплака от мутризация на политиката

29.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

878 7
ГЕРБ спечели частичните избори в 9 селища

28.09.2020

4456 58
Ден 78: Протестът се премести при централата на ДПС

24.09.2020

Обновена

3456 30

Коментари

Интервал

Борбата на Баце с ДПС е епична. ? Предимно медийна, разбира се, защото ДПС винаги са били във властта. Общите далаверки са си друга бира.

rorik

Доган изсече горите в Сеерозападния Балкан . .Здрави дървета с диаметър 1,5 - 2 метра.

"Съчките " в кавички , що какви съчки саклоните на такова дръво,  за сиганите.

Пример Белоградчик в коалиция с БСП.

 

Баце , Баце!!!

Резни му паричките на тоя.

 

kaily
снимка на kaily

В Северозападна България турци никога не е имало. Но вече има прекомерно много цигани.

ДПС е циганска партия.

И чий ще го дири още в Северозапада, че там нищо не остана?

Останалото население даже и за търговия с органи не става.

Влез или се регистрирай за да коментираш