Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дори НСО възропта срещу пътуващото шоу на Борисов

От службата за охрана обещават наказания заради опасно шофиране на "предизборната" джипка

стопкадър
Във видеото се вижда как останалите участници в движението по магистралата са принудени да се изместят в аварийната лента, за да направят път на джипа на Бойко Борисов, който се движи по средата на пътното платно.

Поредното видео от турнето на премиера Бойко Борисов из страната със служебния му автомобил предизвика недоволството на Националната служба за охрана. Във вторник на личната фейсбук страница на министър-председателя беше излъчено на живо пътуването му с НСО по магистрала "Тракия", докато отива да открие завод за автомобилни части край Пловдив. Прави впечатление, че премиерският кортеж се движи с включени специални светлини и избутва останалите коли от пътното платно.

Борисов се вози на предната седалка до шофьорското място. Отзад е седнал вицепремиерът Томислав Дончев. "В момента пътуваме към София, слушаме Dr. Project Point Blank и очакваме Европейската комисия да представи своя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка", пише в анонса на видеото. Джипът на премиера се движи зад пилотната кола на НСО и по средата на пътното платно. Още в началото кортежът задминава камион, който е принуден да навлезе в аварийната лента, за да направи път на автомобила на Борисов. Същото се повтаря и няколко секунди по-късно, когато лек автомобил също напуска дясната лента, за да освободи пространство за джипката. В края на видеото се вижда, че и трета кола е избутана от пътя, за да мине НСО, която не се съобразява с правилата за движение заради включения буркан със синя светлина. Трудно е да се прецени дали някой от височайшите пътници е сложил предпазния си колан.

Оказа се, че службата за охрана не е доволна от предизборните прояви на Борисов с любимия му джип. "НСО не одобрява, но не може да забрани, нито да контролира, заснемането на кадри в свои автомобили, когато това се извършва със съгласието на охраняемите лица. Апелираме да не бъдем въвличани в изборното съревнование на основата на каквото и да било противопоставяне", заявяват оттам пред ОFFNews.bg. В позицията на службата се казва още, че видеозаснемането не компрометира сигурността и неприкосновеността на охраняемите лица и обещават, че специално заради това видео ще последват наказания.

На фона на опасното шофиране на НСО, докато вози Бойко Борисов, инцидентът с кортежа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която пострада тежко при катастрофа край Хитрино, остава неизяснен. Прокуратурата започна разследване по случая в средата на септември, но оттогава няма отговор кой е отговорен за произшествието. От държавното обвинение мълчат вече месец с каква скорост се е движил мерцедесът на Караянчева и дали шофьорът е спазвал правилата за движение или както в случая с премиера, автомобил се е движил по средата на платното.

Още по темата