Медия без
политическа реклама

Делото срещу Костадинов ще се точи и догодина

29 Ноем. 2023
Костадин Костадинов
Илияна Димитрова
Костадин Костадинов

Наказателно дело срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов е отложено вчера от Софийския районен съд, тъй като призованата свидетелка не се е явила, показа проверка на "Сега". Процесът в Софийския районен съд трябва да продължи на 26 януари догодина. Тогава въпросната свидетелка ще бъде разпитана чрез видеоконферентна връзка.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата.

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

Ако той бъде признат за виновен, ще бъде освободен от наказателна отговорност и наказан само с глоба.

Самият Костадинов също не се е явил в съда вчера, но прати адвоката си. Законът не го задължава да присъства лично в съдебната зала, но той дойде за предишното заседание. За разлика от прокуратурата. Тя също не е длъжна да праща представител по този род дела. А и не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му. 

Абсолютната давност по това дело е 7 години и половина. Половината от този период вече изтече, преди процесът да приключи на първа инстанция.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Костадин Костадинов

Още по темата