facebook
twitter

България

Делото срещу Баневи се спъна на старта

Николай Банев за пореден път бе оставен в ареста
204
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съпругата на Николай Банев - Евгения, и неговата майка Мария се явиха в спецсъда по делото срещу семейството.

Процесът срещу Николай Банев, неговата съпруга Евгения и майка му Мария трябваше да започне по същество в понеделник, но липсващи доказателства от папките по делото за данъчни престъпления доведоха до фалстарт. Специализираният наказателен съд изиска от прокуратурата да представи оригиналите на справки и декларации от НАП, съобщи lex.bg.

Семейството е обвинено за участие в престъпна група, която е изпрала над милиард лева, извършвала е данъчни престъпления и присвояване на още над 84 млн. лева. Прокуратурата реши обаче да раздели разследването в две дела и в края на юли внесе в съда само обвиненията за данъчни измами. "На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице – не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело“, коментира адвокат Татяна Дончева. Тя е един от десетте защитници на семейство Баневи. Освен това бизнесменът поиска да бъдат разпитани като свидетели Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Трайчо Трайков. Той се похвали, че за 50-ия си рожден ден през 2009 г. получил поздравителен адрес от премиера като важен и стратегически инвеститор.

Заради риск от въздействие върху свидетели Специализираният наказателен съд за пореден път остави Николай Банев в ареста. Той е задържан вече 10 месеца, след като през декември беше екстрадиран от Франция заедно със съпругата си Евгения. Тя от своя страна беше освободена от ареста през юли с мярка за неотклонение "подписка". Банев отново се оплака от лошите условия в килията. Подсъдимият разказа, че заедно със съкилийниците си залагали собственоръчно направени капани за мишки и хлебарки. Насекомите били улавяни с пластмасови чашки с вода, в които била слагана храна. Освен това по негови думи нямало топла вода и радиатори в баните на ареста, а на близките му не било разрешено да внесат костюм, с който той днес да се яви в съда.

Все още няма коментари

Още

СРС-тата срещу Радев заглушиха вота на недоверие

29.01.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3522 27
Гешев рестартира аферата "Люински"
6 неудобни въпроса по скандала Радев-Гешев

Влез или се регистрирай за да коментираш

×