Quantcast
ДБ пита Борисов дали чужди служби са взривявали военни заводи и у нас | СЕГА
facebook
twitter

България

ДБ пита Борисов дали чужди служби са взривявали военни заводи и у нас

Повод за актуалния въпрос са разкритията в Чехия, че ГРУ има пръст в бомби в складове с оръжие през 2014 г.
1 183
 БГНЕС архив

"Демократична България" внесоха в парламента актуален въпрос до премиера в оставка Бойко Борисов дали има външна намеса във взривовете във военни заводи на територията на България през последните 10 години. 

Повод за питането са разкритията на чешките власти, че агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) са участвали във взривяването на складове за боеприпаси на 16 октомври 2014 г. във Врбетице, в близост до Злин. Веднага след каго гръмна скандала се появи версията, поддържана от чешкото правителство, че въпросните оръжия са били на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев и те е трябвало да отпътуват за Украйна. После се появиха твърдения, че взрива е трябвало да бъде или по път или в България. Фирмата на Гебрев първоначално отрече изобщо връзка, но после призна, че е имала имущество в чешките складове, но продължи да твърди, че по никакъв начин то не е било предназначено за Украйна. 

 

Сега "Демократична България" пита  дали спецслужбите имат данни за намеса на други държави при взривовете в България. "Установени ли са данни от българските специални служби за съпричастност на служби на други държави при взривовете във военни заводи на територията на България през последните 10 години и предадени ли са на държавното обвинение", пише в актуалния въпрос.

Депутатите припомнят, че само през 2020 г. у нас е имало две експлозии във военни заводи.  Във въпроса си депутатите припомнят още, че е имало взривове през 2018-а и 2016-та. Припомнят се и взривовете край Сливен през 2012 г. и в село Горни Лом през 2014 г., както и още поредица инциденти от 2008 г. насам.

 

 

Още

Манолова: Службите ще бъдат преосновани, ако трябва

13.06.2021

3728
Пеевски и Божков били само комуникационен недостатък на ГЕРБ

11.06.2021

Обновена

27029
Силният на деня в България губи власт заради санкциите на САЩ

11.06.2021

Financial Times

27284