Quantcast

Медия без
политическа реклама

Белингкат: Операцията в Чехия е ръководена лично от шеф в ГРУ

ЕМКО призна, че във взривените през 2014 г. край Злин складове е имало нейно имущество

20 Апр. 2021Обновена
Белингкат

Агентите на руското военно разузнаване (ГРУ), участвали в операцията, която чешките власти свързаха с взривяването на склада за боеприпаси на 16 октомври 2014 г. във Врбетице, са били поне шестима. Действията им са били ръководени от ген. Андрей Аверянов, оглавяващ секретното поделение 29155 на ГРУ, предава "Свободна Европа" , като се позовава на публикация на разследващият сайт „Белингкат“. Именно електронното издание свърза в серия свои разкрития поделение 29155 с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. и на българския оръжеен магнат Емилиян Гебрев в София през 2015 г.

Според „Белингкат“ ген. Андрей Аверянов лично е пътувал до Централна Европа по време на операцията във Врбетице и това е една от двете известни тайни операции, ръководено от него на място. Това ясно показвало значението на тази подривна мисия за руското военно разузнаване и руската власт, твърди изданието. Ген. Андрей Аверянов е високопоставен военен, който комуникира директно както с ръководителя на ГРУ, така и с Кремъл, твърди „Белингкат“, позовавайки се на записи от негови телефонни разговори, до които изданието има достъп.

Тези данни сочели, че той докладва директно на директора на ГРУ, комуникира пряко с Кремъл и с кабинет на ключов руски министър. Скоро след операцията в Чехия няколко от офицерите, за които се смята, че директно да участвали, са получили най-високи военни награди в Русия. Ако те са заради Врбетице, то това е знак колко важна е била за Кремъл тази операция, както и че оценката за резултатите ѝ са, че тя е успешна, твърди „Белингкат“.

Във вторник, само ден след като оръжейната фирма ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев официално отрече, че има нещо общо с взривените през 2014 г. чешки складове с оръжие, пак тя вече признава, че там е имало и нейно имущество. Бизнесменът обаче продължава да твърди, че по никакъв начин не е изнасял материали от Чехия към Украйна.

Тези твърдения се съдържат във втора официална позиция на дружеството, този път и във вид на отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев. "Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на ЕМКО са били предназначени за ре- експорт в Украйна, категорично не отговорят на истината", пишат от ЕМКО. Освен това оттам твърдят, че излизат с нова позиция и затова, че „покрай неотслабващия интерес около разкритията на властите на Чешката Република за взривовете в оръжейни складове там през 2014 г. се разпространяват и неверни твърдения относно вероятните причини, в т.ч. необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма ЕМКО“. 

Предприятието за оръжейна търговия ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев категорично отрече информацията, че експлозиите в складовете за оръжие в чешкото село Врбетице през 2014 г. са свързани с реекспорт на боеприпаси от България към Украйна.

 

 

През почивните дни се разгоря дипломатически скандал между Чехия и Русия, след като премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. Още тогава се появиха и първите съобщения за българска следа, за която "Сега" писа още в неделя. 

 

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта.

 

В понеделник премиерът на страната Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек официално лансираха версията. "Взривът в складовете за боеприпаси в чешкото село Врбетице, за който чешките власти обвиниха ГРУ, не е бил акт да държавен тероризъм. Русия не е нападала Чехия. Агентите са атакували товар на български търговец на оръжие, който вероятно е продавал на страни, воюващи с Русия", обяви чешкият премиер. „Боеприпасите вероятно е трябвало да експлодират в България, където трябваше да бъдат изнесени“, добави Хамачек, който в момента изпълнява и функциите на външен министър на Чехия. Той определи като „вероятна“ версията, че взривените в склада във Врбетице материали са собственост на български оръжеен производител.

Вероятно именно тези официални чешки изявления са довели и до втората позиция на ЕМКО. "Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на ЕМКО, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно." От фирмата обаче не посочват каква е тази документация.

Оттам обаче посочват: "На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там".

"Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси- проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая", твърди оръжейната фирма на Гебрев. Добавя се и, че за съжаление, досега никой не е потърсил фирма ЕМКО за информация по тези въпроси. В тази връзка сме изпратили писмо до Председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща за да предоставим цялата налична при нас информация, посочват от ЕМКО.

Към писмото до главния прокурор е приложено и копие от цитираното по-горе писмо до директора на ДАНС Димитър Георгиев, в което ЕМКО насърчават Агенцията да обърне внимание на случващото се, като предлагат среща, на която да представят наличната във фирмата информация. С писмо до посланика на Чешката република в София ЕМКО пък изпраща и материали, в случай, че не са били на разположение на разследващите власти в Чешката република“.

Българският оръжеен търговец, синът му Христо и производственият директор на ЕМКО Валентин Тахчиев бяха отровени с вещество, подобно на новичок, в София през април 2015 г. Българската прокуратура активизира действията си по разследването на този случай, едва след покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри през 2018 г. В крайна сметка делото за отравянето на Гебрев беше спряно през миналото лято.

Ключови думи:

Емилиян Гебрев, Емко

Още по темата