Медия без
политическа реклама

Чист въздух може да очакваме чак след 3 януари

В столичните квартали "Павлово" и "Хиподрума" днес ще има "умерено" замърсяване

30 Дек. 2022
Допустимите нива на финни прахови частици са до 50 микрограма на куб. см.
Илияна Кирилова
Допустимите нива на финни прахови частици са до 50 микрограма на куб. см.

През изминалата нощ и тази сутрин е отчетена концентрация на фините прахови частици над допустимите нива. Това показват данните на Европейския индекс за чистотата на атмосферата Air Quality Index, съобщава Нова телевизия. Това често се наблюдава при тихо и мъгливо време.

В момента голяма част от Европа - централната и югоизточната част, е под влияние на обширен антициклон, което задържа замърсителите в ниските слоеве на атмосферата.

У нас най-силно замърсяване на въздуха се отчита в Пловдив и София.

Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година. Едва около 3-4 януари се очаква поява на северозападни ветрове, които да раздвижат въздуха и отчасти да го изчистят, съобщават от Нова.

От сайта на Столичната община става ясно, че за днес - 30 декември - най-силно замърсяване на въздуха се очаква на две от станциите в София - в кв. "Павлово" и кв. "Хиподрума". Там очакваният потенциал на атмосферата за замърсяване с финни прахови чстици е отчетен на "умерен" - между 51 и 100 мкгр/см3 при допустими до 50 мкгр/см3.

 

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива - това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда.

 

През следващите поне два дни в София се очакват изключително висока концентрация на фини прахови частици във въздуха, показва прогнозата на НИМХ за качеството на атмосферния въздух, която Столична община публикува на сайта си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мръсен въздух, България

Още по темата