Медия без
политическа реклама

В София се очакват дни с изключително мръсен въздух

Въпреки това Столична община не предвижда пускането на "зелен" билет

14 Дек. 2022

През следващите поне два дни в София се очакват изключително висока концентрация на фини прахови частици във въздуха, показва прогнозата на НИМХ за качеството на атмосферния въздух, която Столична община публикува на сайта си. Предварителните изчисления са утре най-мръсен да е въздухът в "Павлово" и "Хиподрума", където има станции за мониторинг на атмосферата. В петък прогнозите са за още по-опасно запрашаване там, както и в „Надежда“, и за опасни нива също и в "Дружба".

Въпреки това Столична община не предвижда въвеждането на т.нар. „зелен“ билет, с който софиянци могат да се возят в градския транспорт срещу 1 лев през целия ден. Пускането на еко билета се счита за една от малкото ефективни мерки за предотвратяване на замърсяването, понеже с него кметството може да даде сигнал на жителите на града, че положението с въздуха е наистина тревожно. Целта на зеления билет е столичани да бъдат мотивирани да не използват личните си автомобили, а да се придвижват с обществен превоз.

От „Московска“ 33 обаче поясниха за „Сега“, че зелен билет няма да има въпреки категоричната прогноза за мръсен въздух. Причината е, че според правилата на София такъв се въвежда само при достигнати превишения на нивата на ФПЧ10 над 150 микрограма на куб.см. (при допустими 50 мкгр/см3), а не при прогнозни. Тези превишения трябва да се регистрират на поне 2 от 5-те станции на Изпълнителната агенция по околната среда, от които нито една не е в центъра на града. Така Столична община ще чака да види дали София наистина ще бъде налегната от смог, преди евентуално да реши да пусне евтиния билет. В същото време, както се вижда от графиката, в петък се очаква наднормените нива на ФПЧ10 да достигнат и надминат 200 мкгр/см3.

По сходен начин преди около месец Столична община не предупреди високо и ясно на съгражданите си, че се намират в период с мръсен въздух, въпреки че високите нива на ФПЧ10 се задържаха във въздуха близо три дни.

София вече е застигната от традиционните за зимата тежки проблеми с мръсния въздух, но заедно с тях за поредна година софиянци стават свидетели на също традиционната пасивност и неспособност на Столична община да се справи с проблема.
Столична община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което тя бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата