Медия без
политическа реклама

Въздухът е мръсен в по-голямата част от страната

София второ денонощие диша отровен коктейл

23 Дек. 2022Обновена
Карта на Нова тв, на която са отбелязани градовете, в които въздуха е замърсен над нормата.
Карта на Нова тв, на която са отбелязани градовете, в които въздуха е замърсен над нормата.

Въздухът в голяма част от страната е наситен с фини прахови частици над допустимите нива - това показват уеб станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Превишение на нивото на фини прахови частици има в Пловдив, Благоевград, Плевен, Видин, Перник, Шумен, Смолян и др.

В София ФПЧ над нормата отчитат гражданските станции на AirBG в „Красно село“, „Манастирски ливади“, „Хладилника“ и „Разсадника“, съобщи бТВ. През нощта в в квартал „Хиподрума“ е отчетено превишение 7 пъти над нормата. 

Столична община призовава гражданите да слязат от колите, да се качат в градския транспорт или да се придвижват с велосипед или пеша, ако им е възможно. СО отправя и призив при възможност да се замени отоплението на твърдо гориво с друго. За зелен билет обаче отново не става дума.

Системата за прогнозиране на замърсявания в София отново се провали - за днес сайтът на общината даваше зелено във всички квартали, т.е. чист въздух.

Задържането на замърсители в по-ниските слоеве на атмосферата е резултат от тихото време през последните дни. Aнтициклонът по нашите географски ширини е предпоставка и за мъгли в равнините. Освен всичко, температурите се понижиха значително и в районите, където традиционно отоплението е на твърдо гориво, а хората запалиха печките.

Очаква се около Бъдни вечер и Коледа да премине нестабилен студен фронт с по-осезаем вятър и така да намалее концентрацията на замърсители.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

въздух, замърсяване, ФПЧ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?