facebook
twitter

България

Борисов закачи стари познайници от СДС към евролистата на ГЕРБ

402
EPA/БГНЕС
Съюзът между ГЕРБ и СДС засега е само за евроизборите.

След дълго умуване с кого да се коалира за предстоящите европейски избори - с десницата или с Патриотите, СДС изненадващо се прикачи към ГЕРБ. Вчера шефът на синята партия Румен Христов проведе среща с премиера Бойко Борисов. След разговора им стана ясно, че е успял да изкопчи поне две избираеми места за свои хора в листите на ГЕРБ. От обясненията на Борисов пък се разбра, че основната причина за неочакваната му щедрост към сините е старото му познанство с техните босове.

Повод за срещата стана писмо на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол към нейните членове в България - ГЕРБ, СДС, ДБГ и ДСБ. В него се посочва, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, налагат обединението на всички членове на ЕНП. Както ДБГ, така и ДСБ отхвърлиха категорично призива на Дол. Десните мотивираха отказа си с това, че ГЕРБ залитали към популизма и се отклонявали от европейската ориентация на страната.

От СДС обаче откликнаха веднага. Вчера Румен Христов обяви, че сините нямали разминавания с партията на Борисов по отношение на европейската политика. А и сътрудничеството между партии, които са членки на ЕНП, било „нещо нормално и логично“, за да се обедини десният вот. „Всички заедно трябва да браним извоюваната свобода и демокрация“, патетично допълни Владимир Кисьов - член на Националния съвет на СДС.

Борисов наблегна на дългогодишното си приятелство с Христов и Кисьов, докато описваше добродетелите на СДС. „До ден днешен му казвам „председателю“, защото, като ме избраха за кмет на София, нямах нито един общински съветник. Две години работихме така, че ме преизбраха пак, за което винаги съм му благодарил, защото водихме много принципна политика“, ласкаво се изказа лидерът на ГЕРБ за Кисьов. И подобно на него обяви, че единството е необходимо, защото „всеки глас, всеки евродепутат в повече ще бъде в полза на свободата, демокрацията и просперитета - това, което всички ние искаме“. Конкретните параметри на новия съюз тепърва ще се уточняват. 

Все още няма коментари

Още

Ахмед Доган се появи публично, за да гласува (СНИМКИ)

26.05.2019

541 9
Проблеми с машините забавиха гласуването в Кърджали и Видин

26.05.2019

319 9
Машините за гласуване поемат към избирателните секции

24.05.2019

267 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×