Медия без
политическа реклама

Борисов сравни съдбата на македонските българи с чегъртането на ГЕРБ

Те го предупредиха - ако нещата продължат така, с българско позволение Македония ще бъде изчистена и от последния българин

28 Окт. 2021Обновена

Срещнах се с представители на българското малцинство в Северна Македония. Те ми разказаха, че се чувстват като фантоми, защото президентът и премиерът на Северна Македония се отнасят с тях така, сякаш не съществуват. Това ми напомня за отношението на Румен Радев и неговия служебен кабинет към симпатизантите на ГЕРБ. Опитаха се да ни изчегъртат, но изчегъртаха държавата! Заявих пред присъстващите, че аз гарантирам с името си, че няма да имаме разговори със Северна Македония, докато българите там не бъдат вписани като такива в Конституцията. Те знаят, че подкрепата ни като управляващи или опозиция към тях зависи от признаването на българското малцинство. Разбрах се веднага по същата тема с Еди Рама, очаквам същото и от Зоран Заев. За България е изключително важно Северна Македония и Албания да са в Европейския съюз! Страната ни изпадна в международна изолация в последните месеци, демократичните държави се присмиват на слабата ни дипломация. България се тресе от скандали, вместо да дебатираме важни теми като отношенията ни със Северна Македония и COVID-кризата. Румен Радев назначава министри с двойно гражданство и се опитва да оказва натиск върху Конституционния съд. Никога не сме имали президент, който да си позволява да нарушава Конституцията. Провалът на Радев е видим за всички. Призивите за неговия импийчмънт зачестяват, но аз съм убеден, народът ще го отстрани още на 14-ти ноември!

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, October 27, 2021

Странен разговор проведе тази сутрин експремиерът Бойко Борисов с представителите на македонските българи, които са на посещение в страната ни от вчера. Лидерът на ГЕРБ прояви неохота да обсъжда тежките проблеми на българското малцинство в Северна Македония. Вместо това повечето време занимава гостите с борбата, която води с президента Румен Радев. Накрая все пак повтори ангажимента, който беше поел като управляващ – да подкрепя българското вето, наложено върху преговорите за членство на съседката ни в ЕС, докато Скопие не впише малцинството ни в своята конституция и не спре с речта на омразата.

Новата политика на защита на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония достигна днес своята кулминация. Президентът Румен Радев организира и проведе среща с представители на водещи български организации от югозападната ни съседка.

Радев е по-интересен на Борисов от Македония

Още в самото начало на разговора водачът на ГЕРБ се впусна в атака срещу Румен Радев. “И Америка, и Европа отърваха ковида. България, за съжаление, има такова правителство, че продължаваме седмици наред да сме първи по смъртност. И днеска 154 души са починали. Докато се борехте в Македония за ваксини, аз бях осигурил 3 милиона. Те ги продадоха. По половин милиард на седмица теглиме дългове. Бяхме за пример на Балканите, сега дори не ми се говори на тази тема. Учениците не учат, абе всичко най-лошо, което можеше да ни се случи, се случи”, мрачно заразказва Борисов на смълчаните гости.

Както с Анкара, така и със Скопие

След което той заяви, че основният проблем – признаването на българското малцинство, всъщност е “един от най-малките проблеми, които ще бъдат решени”. “Просто нашите усилия с вас трябва да вървят в посока как да преодолеем кризата в отношенията между двете държави. Защота демократичният свят ни се подиграва – и на вашия инат, и на нашата слаба дипломация”, каза Борисов. И даде като модел за пример отношенията на България с Турция, които отчете като своя заслуга. “Ние със съседна Турция, дето се вика, толкова наследени, вековни проблеми има, и накрая, вместо да ни разделят българските мюсюлмани, те ни създадоха мост на приятелство между двете държави и, колкото по-добре живеят, толкова повече нашите отношения с Турция са по-добри и по-безконфликтни”, обясни той.

После не се сдържа и мина отново на Радев – обвини президента, че заради него страната ни е изпаднала в изолация, спомена за казуса с гражданството на бившия служебен министър Кирил Петков, а накрая прокламира пълния провал на служебното правителство.

Македонските българи - или равенство или принудително напускане

Петър Колев – един от гостите, председател на партията “Граждански демократичен съюз”, се опита да го върне към темата. Той посочи, че проблемите на македонските българи са се усложнили в последно време, и подчерта специално отговорността, която носи ГЕРБ, като най-голяма политическа сила в България.

“Ние българите в Македония най-силно желаем европейско бъдеще на страната си, защото сме европейски граждани. Но този национален интерес на Северна Македония не трябва да бъде поредният, който да бъде осъществен за сметка на националните интереси на българския народ и особено на онази част от българския народ, които живеем в Северна Македония. Мислехме, че с подадена братска ръка от България, нашите проблеми естествено ще се решат. Точно обратното се случи’, изтъкна Колев.

“Ние искаме простички неща, г-н Борисов, от македонската държава. Ние не желаем специално отношение към нас. Ние искаме равенство, което е една от основните европейски ценности”, добави лидерът на ГДС. Борисов го прекъсна, за да го попита дали иска кафе. След това, ни в клин, ни в ръкав, взе да разказва за някакъв кмет от ГЕРБ, бивш военен, който го посрещал по военному.

Когато Колев най-накрая получи възможност да продължи, той предупреди: “Ако нещата продължават така, нашите деца ще напуснат Македония, ние ще напуснем Македония, защото не можем да работим там, а те не могат да учат там, и накрая ще се случи така, че с българско позволение да изчистим Македония от последния българин, който живее там. Това е същината на нашия проблем.”

За чегъртането

Това емоционално предупреждение се посрещна от Борисов така: “Значи вие се чувствате в момента като нашите симпатизанти от ГЕРБ, които Радев се опитва да ги изчегърта. Само че така ги чегъртаха 6 месеца, че изчегъртаха държавата.” На гостите обаче аналогията не им стана забавна. Накрая Борисов се принуди да заеме конкретна позиция: “Този език на омразата трябва да го забравят. Те знаят, че за да ползват подкрепата ни, в каквато и да е форма – дали управляващи или опозиция, малцинството трябва да се впише в конституцията. Точка.”

 

БСП - разтревожена за историческата истина и националния интерес

Същия ден представителите на македонските българи разговаряха и с водача на БСП Корнелия Нинова. Тя ги увери, че партията й ще следва и занапред досегашната си позиция - подкрепа за еврочленството на Северна Македония, но при следните условия: изпълнение на договора за добросъседство; спазване на написаното в декларацията по въпроса, приета от 44-ото Народно събрание; прекратяване на езика на омразата и преследването на граждани на Северна Македония с българско самосъзнание; отчитане на историческата истина за България и отчитане на националния ни интерес.

"Знаем, че очакванията към 47-ото Народно събрание са огромни по този въпрос. Тази тема може би ще е първата международна, с която ще се занимава следващият парламент. В наше лице имате хора, които напълно ви разбират и няма да отстъпят от това, което досега сме заявявали: "да" на членството на РС Македония в ЕС, но не за сметка на българския национален интерес и на вашите права", увери соцлидерът гостите.

 

ДПС - загрижено за човешките права и свободи

Делегацията от Северна Македония проведе среща и с представители на ДПС - зам.-председателят на партията Йордан Цонев и евродепутатът Илхан Кючюк. „ДПС за нас е надежден партньор, с който можем да си сътрудничим. Ние сме онази част от обществото, която най-силно иска членството на Република Северна Македония в ЕС да стане факт. Но най-важната тема е темата за равенството и ние очакваме подкрепа от България и ясни мерки по важните въпроси, свързани с културата, образованието и езика на омразата“, казали са македонските българи по време на разговора, цитирани от пресцентъра на ДПС.

Според Йордан Цонев трайното решение на проблемите на Балканите е всички страни да станат членки на ЕС. По думите му всяка битка за правата и свободите на гражданите се води по-лесно с помощта на мощни европейски съюзници, а интеграцията ще помогне за постигане на всички цели и каузи.

„Знаем много малко едни за други, затова е важно да намерим формулата за ефективен диалог. Мостът между държавите са добрите примери и свързаността – общите проекти на медиите, университетите, бизнеса и т.н. Не може да има двоен стандарт за човешките права и свободи, защото те са стожерът на демокрацията. За 30 години ДПС доказа, че е партията-пазител на българския национален интерес и е универсален защитник на правата и свободите на гражданите“, коментирал е Илхан Кючюк.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата