Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов, Петков и Пеевски дариха нова сграда на КС

Депутатите наредиха на правителството да предостави сградата на ББР на съда

21 Юли 2023
Илияна Кирилова

Министерският съвет ще трябва да придобие и предостави на Конституционния съд (КС) сградата на Българската банка за развитие (ББР). Тази задача отредиха на правителството депутатите днес със специално решение.

То беше внесено от водещи фигури на новата тройна коалиция – Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ), Делян Пеевски (ДПС) и др. Подкрепиха го 165 депутати от всички парламентарни групи, с изключение на ИТН, която не участва в гласуването. Против нямаше, а двама депутати от ПП-ДБ се въздържаха.

Поводът беше писмо на КС до правителството от май т.г., в което за пореден път беше посочено, че съдът се нуждае от нова сграда, в която да работи. Сега институцията се помещава в сградата на Министерския съвет на столичния булевард "Дондуков" 1.

В мотивите към приетото днес решение вносителите посочиха, че в бъдеще, покрай предстоящите конституционни реформи, съдът ще бъде натоварен далеч повече от сега.

„Има постигнато съгласие между всички парламентарни групи, участващи в конституционното мнозинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС – бел.ред.), че ще бъде уредена конституционната жалба в Конституцията (т.е., възможността граждани да подават жалби в КС – бел.ред.). Това ще увеличи многократно работата на КС и съответно ще бъдат необходими още служители и помещения за тях“, смятат Борисов, Петков, Пеевски и другите им колеги. За целта е била избрана сградата на ББР.

Ключови думи:

Конституционен съд

Още по темата