Quantcast

Медия без
политическа реклама

Боклуците, които горяха под "Струма", още не са разчистени

Година след пожара, който увреди магистралата, екоминистерството се похвали, че започва премахването на отпадъците

25 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Струпаните боклуци под магистрала "Струма", които станаха причина за пожар през август 2019 г., все още не са разчистени и тепърва предстои тяхното премахване. Това става ясно от съобщение на министерството на околната среда и водите, в което пише, че по инициатива на министъра Емил Димитров започва разчистване на отпадъците, които горяха преди година и увредиха пътната инфраструктура.

От ековедомството съобщават за получено уведомление от „Балканфарма-Дупница" АД, че фармацевтичната компания започва процеса по премахване на боклуци от общински имот, който се намира под моста на „Струма". Изрично е уточнено, че става дума за отпадъците, които се запалиха през 2019 г. "Фармацевтичните отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ - София на 21 август тази година", се казва още в прессъобщението.

Съгласно уведомлението от компанията разчистването започва през първата седмица на септември 2020 г. Планираният срок за приключването на дейността е до 3 месеца, като той може да се промени в зависимост от условията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка на „Индустриални суровини" ООД, гр. Нови Искър, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане или рециклиране от лицензирани фирми. От МОСВ уточняват още, че останалата част от отпадъците под АМ „Струма" се разчистват от община Дупница. До момента са предадени общо 102.12 тона пластмасови отпадъци.

СЕГА ПРИПОМНЯ,

че на управителя на депото за отпадъци под магистрала "Струма" бяха повдигнати две обвинения, след като пожарът затвори пътя. „В терена точно под моста има складирани отпадъци. Даден е срок до 31 юли да бъдат отстранени. Пожарът възниква на 13 август. Управителят е привлечен като обвиняем по две обвинения - престъпление към околната среда е едното. При груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност”, обясни тогава Камелия Стефанова, окръжен прокурор на Кюстендил.

„Въпросът е къде са били контролните органи през тези 14 дни. Защо не са предприети каквито и да е действия? Освен имуществената санкция, напълно възможно е било да се спре тази дейност и да се стигне до отнемане на лиценза”, заяви от своя страна говорител на бившия главен прокурор Румяна Арнаудова. До момента обаче не е известно обвиняемият да е даден на съд.

Три седмици след като пожар в незаконно депо за отпадъци под мост на  "Струма" край Дупница доведе до затваряне на част от магистралата за неопределено време, никой не поема отговорност за окончателното разчистване на терена.