facebook
twitter

България

"Богатствата на момъка" на Г. Русафов се хареса на седмокласниците

214
 Снимка: Архив

"Богатствата на момъка" на Георги Русафов - това бе темата, по която над 61 000 седмокласници трябваше да направят преразказ в рамките на провелото се вчера национално външно оценяване по български език. Творбата на признатия наш майстор на детски приказки се хареса на доста от учениците, както и самият изпит, който според мнозина се е оказал по-лесен от очакваното.

В 7 ч. вчера в просветното министерство бе изтеглен вариант номер 1 на изпита, който служи за прием на учениците в гимназиите. Той продължава да е от две части, но те вече ще имат обща оценка (преди само оценките от втория модул се ползваха за класиране в гимназиите). Първата част съдържа 25 задачи, от които 18 със структуриран отговор, 6 с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Втората част бе преразказ, който тази година бе върху приказката "Богатствата на момъка" на Георги Русафов, известен като най-добрия приятел на Ангел Каралийчев.

БНТ съобщи за сигнал, получен в медията половин час преди края на изпита. Той се отнася до текст за килимарството, към който била приложена и цветна картинка на килим. Не всички училища обаче имали цветен принтер, а един от въпросите е свързан с това какъв е килимът, поради което родителите смятат, че децата са поставени в неравностойно положение. От МОН са коментирали, че въпросът и отговорът нямат нищо общо с цвета на килима, а по-скоро с формите в картинката. Същото са потвърдили и децата, излизащи от изпита пред 32-ро училище.

Тази година седмокласниците писаха с черен химикал, тъй като за първи път тестовете им ще се проверяват електронно, а това улеснява сканирането им в обща платформа в МОН. Както в. "Сега" вече писа, МОН сериозно намали броя на оценителите до 800 души за цялата страната поради липсата на повече устройства, през които учителите да влизат във въпросната платформа и да проверяват изпитните работи. "Самите проверители искаха повишаване на работите, които да проверяват, защото се оказа, че в електронна среда този процес става наистина малко по-ефективно и малко по-бързо", коментира зам. просветният министър Таня Михайлова, цитирана от "Дарик". По думите й във всяка комисия има резервни оценители и оценяването ще бъде успешно, нормално и в срок.

Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите - отново само електронно. Учениците и техните родители ще могат да подредят желанията си за гимназия както у дома, така и на компютър в училищата гнезда.

Все още няма коментари

Още

Дори в СМГ има три свободни места след трето класиране

02.08.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

443
Първият випуск на училищната реформа се провали по математика
Квестори ще бъдат наказани заради нарушения на изпитите в 7-и клас

28.06.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

259

Влез или се регистрирай за да коментираш

×