Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банов е изненадан, че по Ларгото карат велосипеди

Илияна Кирилова
Боил Банов

Политиците продължиха и вчера да търсят далеч от себе си вината за поредните проблеми на столичното Ларго, открито преди около 3 години след доста скъпа реконструкция. След като преди ден общината нарочи проектанта, че не помислил, че по плочките ще ходят хора, сега министърът на културата Боил Банов заподозря за дефектите велосипедистите.

Въпреки че от 2015 г. досега в пространството между ЦУМ и Министерския съвет непрекъснато има проблеми, Банов не пожела да поеме никаква отговорност за това. Той каза, че разместването и пропадането на плочките и течовете през купола над подлеза нямало как да се предвидят и че затова решението било сега да се прави поредният спешен ремонт. Банов е убеден, че проектът с Ларгото не е злополучен и че всичко друго, освен дефектиралите зони, е наред. Министърът отбеляза, че ремонтът на разместените участъци няма да струва почти нищо - до 10 000 лв., които трябвало да се платят от строителя или от проектанта.

„Какви пари?! Цялото нещо да се оправи струва до 10 хил. лв. Това не е нечия грешка. Не може да предвидиш всичко. Не може да предвидиш, че мълнията ще падне. Може ли някой да предположи, че някой ще мине с колело или със скейтборд около купола и ще натовари плочките, които са проектирани да издържат до 100 кг на плочка? Да предположим тогава, че някой ще се дрогира и ще се блъсне в светофара! Или че някой ще скочи с парашут и ще счупи купола. Видимо трябва да излезе, че има някой виновен за това, че някой се качва със скейтборд. Значи видимо трябва да излезе някой виновен за това, че момченце с графити нещо прави“, ядосано коментира Банов по Би Ти Ви.

Проблемът ще бъде решен, като пластмасовите подложки под плочките около купола бъдат заменени с метални, каза още министърът. Той поясни, че ситуацията вече е обсъдена с проектанта на обекта, когото няколко пъти нарече „момчето“. „Миналата година, когато идваха, правиха, направиха го визуално, бяхме доволни и казахме: Стига. След като рецидивира и отново плочките се трошат, значи, ето: не можем да спрем достъпа на велосипедисти, на скейтбордисти. Не можем да спрем малките камиончета да пръскат кашпите. Тогава вместо пластмасови крачета се слагат бетонови. Всичко това сега ще бъде направено“, обеща Банов.

ОБЕКТЪТ

Възложител на ремонта на Ларгото бе именно Министерството на културата, а цената на обекта бе над 15 млн. лв.

Още по темата