facebook
twitter

България

Арестуваният кмет на Несебър встъпи в длъжност с полицейски конвой

148
БГНЕС
Белезниците на Димитров бяха свалени само за полагането на клетвата.

Арестуваният кмет на Несебър Николай Димитров беше доведен с полицейски конвой от София до морския град, за да положи клетва и да встъпи в длъжност. Това стана на първото заседание на местния общински съвет в понеделник. За церемонията белезниците на Димитров бяха свалени. Междувременно пред общината стотици симпатизанти се бяха събрали на митинг в негова подкрепа, организиран от инициативния комитет, който издигна кандидатурата му на местните избори.

Така Димитров започва своя четвърти мандат като кмет на Несебър. Той е в ареста още преди първия тур на изборите, след като специализираната прокуратура го обвини, че участва в организирана престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това Димитров спечели вота с 59.5%.

Обвинението поиска да му бъде наложена мярка „задържане под стража“ и съдът се съгласи. Така се оказа, че кметът не може да встъпи в длъжност, а в закона липсва разпоредба как трябва да се постъпи при такъв казус. От областната управа на Бургас потърсиха мнението на Централната избирателна комисия (ЦИК), която обаче отказа да се ангажира - с мотива, че няма правото да тълкува закона.

В същото време Ина Лулчева - адвокат на Николай Димитров, се обърна към прокуратурата с молба да освободи клиента й, или да му даде възможност да положи клетва. Ако това не му бъде позволено, ще се подмени вотът на избирателите, аргументира се Лулчева.

В крайна сметка държавното обвинение склони и разреши Димитров да бъде отведен до Несебър, за да положи клетва. От изявление на шефа на спецпрокуратурата Димитър Франтишек стана ясно, че след церемонията кметът ще бъде върнат обратно в ареста в София. Дали евентуално ще бъде отстранен от длъжност в бъдеще ще реши прокурорът, който наблюдава производството срещу него.

Все още няма коментари

Още

Кметът на Несебър излиза от ареста срещу гаранция от 40 000 лева

13.12.2019

178
Кметът на Несебър излезе от ареста

12.12.2019

591 4
Как арестът замени присъдите

Влез или се регистрирай за да коментираш

×