facebook
twitter

България

Арестуваният кмет на Несебър встъпи в длъжност с полицейски конвой

150
 БГНЕС
Белезниците на Димитров бяха свалени само за полагането на клетвата.

Арестуваният кмет на Несебър Николай Димитров беше доведен с полицейски конвой от София до морския град, за да положи клетва и да встъпи в длъжност. Това стана на първото заседание на местния общински съвет в понеделник. За церемонията белезниците на Димитров бяха свалени. Междувременно пред общината стотици симпатизанти се бяха събрали на митинг в негова подкрепа, организиран от инициативния комитет, който издигна кандидатурата му на местните избори.

Така Димитров започва своя четвърти мандат като кмет на Несебър. Той е в ареста още преди първия тур на изборите, след като специализираната прокуратура го обвини, че участва в организирана престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това Димитров спечели вота с 59.5%.

Обвинението поиска да му бъде наложена мярка „задържане под стража“ и съдът се съгласи. Така се оказа, че кметът не може да встъпи в длъжност, а в закона липсва разпоредба как трябва да се постъпи при такъв казус. От областната управа на Бургас потърсиха мнението на Централната избирателна комисия (ЦИК), която обаче отказа да се ангажира - с мотива, че няма правото да тълкува закона.

В същото време Ина Лулчева - адвокат на Николай Димитров, се обърна към прокуратурата с молба да освободи клиента й, или да му даде възможност да положи клетва. Ако това не му бъде позволено, ще се подмени вотът на избирателите, аргументира се Лулчева.

В крайна сметка държавното обвинение склони и разреши Димитров да бъде отведен до Несебър, за да положи клетва. От изявление на шефа на спецпрокуратурата Димитър Франтишек стана ясно, че след церемонията кметът ще бъде върнат обратно в ареста в София. Дали евентуално ще бъде отстранен от длъжност в бъдеще ще реши прокурорът, който наблюдава производството срещу него.

Все още няма коментари

Още

Бившите шефове на агенцията за българи в чужбина отиват на съд

25.09.2020

1089 10
Прокуратурата и днес публикува нови смс-и на Узунов с Бобоков

24.06.2020

Обновена

4485 35
Пламен Бобоков е задържан въпреки внесената гаранция от 1 млн. лв.

18.06.2020

Обновена

4400 18

Влез или се регистрирай за да коментираш