facebook
twitter

България

Адвокатите се противопоставиха на Иван Гешев

220
 Илияна Кирилова
Докато МВР подкрепя Иван Гешев за нов главен прокурор, Висшият адвокатски съвет призова ВСС да не одобрява кандидатурата му.

Представителният орган на всички български адвокати излезе вчера с позиция до Висшия съдебен съвет срещу номинацията на Иван Гешев за ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години. Висшият адвокатски съвет (ВАдвС), който изразява интересите на над 15 хил. български адвокати, призовава ВСС да "не одобрявате кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор, да прекратите настоящата и да насрочите нова процедура".

От ВАдвС изразяват становище, че зам. главният прокурор Иван Гешев "не показа, че притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло". Адвокатите недоволстват още, че в концепцията си Гешев дори не е споменал адвокатурата, нито тази гилдия е разпозната и не е отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите. "Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът “взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината”, е абсолютно неприемливо", категорични са те.

„Иван Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет”, каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. „Всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, включително и тази на Висшия адвокатски съвет", заяви още Цацаров.

В контраст на острата позиция на Висшия адвокатски съвет полицаите от дузина дирекции в МВР, включително "Борба с организираната престъпност", подкрепиха кандидатурата на Гешев, въпреки че са част от изпълнителната власт. Според тях той създава много добра координация и взаимодействие между прокуратурата и структурите на МВР.

Все още няма коментари

Още

Гешев се срещна с юридическия съветник на американското посолство

23.01.2020

948 12
Новата прокурорска мода - дела под специален надзор

23.01.2020

532 1
Новият зам.-главен прокурор объркала нулите в доходите си

22.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

19019 27

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)