Медия без
политическа реклама

От 2020 г. София въвежда уседналост и за детските градини

Предимството за болни деца вече ще се дава само срещу ТЕЛК

15 Февр. 2019ЙОАНА ПЕТРОВА

От 2020 г. София въвежда уседналост и за приема в детските градини, по подобие на кандидатстването за първи клас. Това предвиждат одобрени вчера от Столичния общински съвет промени в правилата за кандидатстване за забавачка или ясла. Поправките затягат приема на малчугани с хронични заболявания и улесняват този на братя и сестри, приети в същата градина.

Ако родителите са с адрес в района на градината от 2 и повече години, то ще получат за децата си 3 точки. Регистрация в района на забавачката между 1 и 2 г. преди записването ще носи 2 т. За адрес в София от повече от 2 г. ще се дават 2 т., а за такъв между 1 и 2 г. - 1 т.

Промени има и в кампанията за тази година. Затяга се приемът на деца с хронични заболявания, който досега често се ползваше за уреждане на деца по втория начин. Занапред местата за деца с хронични заболявания се намаляват от 5 на 3, а доказването на болестта ще става само с решение на ТЕЛК. По-голямо предимство т.г. ще получат и студентите и работещите родители - по 2 вместо по 1 допълнителна точка. Децата, които имат брат или сестра в същата градина, близнаците и тези с разлика под 2 г. вече няма да се приемат по социални критерии, а ще са в общата опашка, получавайки 1 т. предимство. Въпросната социална квота пък се намалява от 40 на 30% от местата за дадена група.

Ключови думи:

прием, детска градина

Още по темата