Медия без
политическа реклама

Борбата на децибелите

О, тигре, имаш ли офшорна любовница?

В България всички сме баджанаци

19 Юли 2018

Антон Тодоров и Делян Добрев дадоха пресконференция, в която обявиха, че говорителката на червените депутати Елена Йончева има обща фирма с Цветан Василев. Сиреч тая ли ще ни говори за кумщина, далаверизъм, баджанакизъм и офшорни въртележки. 

Нашата скромна хипотеза е, че тази пресконференция и цялата акция на Тодоров/Добрев има за цел да надвика историята за офшорната любовница в Барселона. Елена Йончева в отговор се обозначи като страна в "Барселонските документи" - каза, че на Антон Тодоров и Делян Добрев смешните движения няма да я спрат да разследва историята с Мис Бикини и Барселона. Досега "разследването" за къщата на Мис Бикини в Барселона и евентуалната й връзка с Бойко Борисов беше напълно анонимно - новосъздадена група във "Фейсбук" пусна две изобличаващи видеа, второто от които бе махнато няколко часа след публикуването му. По-късно Йончева уточни, че БСП провежда "паралелно разследване", с което се разграничи от анонимните бомбастики за предполагаемата любовница с осигурен от Борисов приказен разкош в Барселона.

За Антон Тодоров съмнения нямаме. Щом той си е натопил мустаците някъде, значи работата е чиста като напудрено бебешко дупе. Например за панаирджийския арест на Иванчева, който ще излезе доста солено на държавата, Антон Тодоров беше застанал на пусия на местозадържането и предаваше пряко във "Фейсбук". Според красивия ум на спецпрокурора Иван Гешев Тодоров бил там в качество на "кибик". Освен кибик Тодоров се опитва да намята мантия на благороден отмъстител. В това качество кибикът отмъстител обича да говори за морал и да се скандализира от неморални постъпки - на живописен и висок наратив, според неговите схващания за висок стил и живопис. 

"Молим да обърнете достатъчно внимание - казва г-н Тодоров на пресконференцията. - Защото такива неща не се случват всяка година (разкритията му за Елена Йончева - бел. ред.). Аз бих казал, че онова, което наричаме Преход, до голяма степен е изтъкано ето от такава отровна паяжина. И накрая ще завърша с нещо, което от няколко дни, когато сумирахме тези факти, буквално настоява да го кажа. Имам усещане, че една кака от Парламентарната група на БСП е с двата крака в батака. Следете развитието на нещата и мисля, че ще бъдете удовлетворени, че най-накрая хванахме натясно онова, което наричаме задкулисие." (Спираме да цитираме, че рискуваме да се задавим от възклицания.) 

Почти сме готови да се хванем на бас, че тая "кака с двата крака в батака" утре ще е по заглавията на пеевските медии - тия, които са негови, и тия, които формално не са.

По всичко изглежда, че тези два паралелни сюжета ще се надвикват в опит да се заглушат взаимно.

А врагът на децибелите Валери Симеонов междувременно си отвори още един фронт. Сджавка се с партньора си Волен Сидеров и заплаши с разваляне на патриотичната коалиция, щото с Волен имат непреодолими различия по отношение на Българския морски флот и Кирил Домусчиев. (Тази история е трудна за представяне в две изречения - виж по другите страници на днешния брой.)

Докато левите популисти се надвикват с десните, център-популистът Симеонов дърпа авторитет и от двете страни. И това не е за подценяване. 

Още по темата