Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Тече и се повтаря

23 Юли 2018

Тази рубрика поддържаме като симпатичен архаизъм - вестниците са на умирачка, но ято прелитащи продължаваме да ги следим и да си правим майтап. Общо взето сме стигнали до извода, че в България има два вида журналистика - copycat и pussycat. С времето трудностите за нашия жанр се увеличават, но ние не се предаваме. В неделя всичко на всичко излизат два вестника, единият от които "Телеграф". Строго погледнато, този предмет е именно вестник, макар че могат да му се дадат и по-звучни имена. 

В последния неделен "Телеграф" можем да избираме между "Парцалев бил шпионин на Мисолини" и "Виаграта съсипа сърцето на Коста Цонев" - това са заглавия от 1-ва стр., сиреч най-важното и атрактивното от броя. Пак на 1-ва стр. научаваме новина от бъдещето: "От следващата зима / Шик рейс качва туристи на Витоша". Подготвени сме, няма да ни изненадат автобусите през зимата, а междувременно ще се радваме на възстановителни дейности: "С пари по "Красива България / Съживяват Лилиевата къща в Стара Загора". 

Това последното се надяваме да е във връзка с приключването на европредседателство и отчитането на успехите. Принципно се прави ужким заради поета Николай Лилиев, но ние знаем кой е най-успешният евроминистър от Лисабон до Пекин! В тази връзка припомняме и един от хубавите епитети в Одисея - "лилиеръка".

В "Телеграф" набелязахме акцентите и лилиите, те са повече в бъдещето, мятаме се на "24 часа", където пък Машината на времето прави обратен завой - и пълен напред към нашето скъпо минало: "Нарушителите на пътя ще стават санитари за наказание..." - познато. А защо ни е познато? "Идеята за това джигитите да стават санитари... се предлага за първи път от институция на държавната власт", твърди вестникът и допълва: "За тази мярка първо заговори покойният шеф на ВМА ген. Стоян Тонев преди 2 г." 

Хубаво, ама ние си намерихме един линк към статия на "24 часа" от 2010-а: "Съд и затвор за джигита на градус", където се говори за съвсем същата мярка - нарушителите да стават санитари.

Така е то колелото на историята - не знаеш кога ще се извъртиш на същата спица.