Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Будалкане и гъбаркане

18 Юли 2018

Възловият въпрос за какво служат вестниците вече има отговор: за будалкане и гъбаркане. "Труд" дава ярък пример със заглавието "Разбиха бандата "Батко, братко и сестра им".

По-паметливите може да си помислят, че властите най-сетне са въздали справедливост по аферата "Батко и братко", заради която през 2008 г. България изгуби 200 млн. евро от фондовете на ЕС. В тази далавера шеф на пътния фонд възлагал обществени поръчки с европейски пари на своя брат, че му имал доверие. И двамата излязоха чисти след дълга съдебна баня.

Вестникът обаче съобщава нещо друго: "Полицията и социалните служби прибраха тримата апаши - двама братя и сестра, които нападаха, биеха и обираха възрастни хора в ломското село Септемврийци". Хвала на властите, щото за баба на село "Батко и Братко" не са по-страшни от "тримата апаши", но с това заглавие вестникът осъществява нещо като фин тролинг.

"Монитор" в старанието си намира за много важно да ни информира, че "Световното вдигна оборота на кръчмите с 25%". Храброто журналистическо разследване осветило тъмните ъгли на сепаретата, за да изплуват следните неподозирани факти: "Феновете най-често поръчвали бира, картофки, дробчета и сърчица". Хвала на безкомпромисната журналистика!

Каква е разликата между будалкане и гъбаркане? В първия случай ви правят на будала, във втория ви преобразяват на гъба. "Стандарт" и "24 часа" се придържат към инструкцията да не се правят на много сериозни и са излезли с почти еднакви чела, според които Студената война приключила. Двете издания са очаровани от майтапчийския стил на Путин и Тръмп, които разтопиха ледовете, гукаха си на 4 очи, дадоха невиждана пресконференция и предизвикаха истерия в американските медии.

По стар журналистически обичай пък "Дума" написа в текст под снимка на Путин и Тръмп следното обобщение: "В Хелзинки се проведе историческа среща".