Медия без
политическа реклама

Зелените коридори за ваксинация ще работят ежедневно

До 2-3 месеца очаквам ваксините да могат да се прилагат и върху деца над 12 г., смята доц Кунчев

10 Май 2021Обновена
Илияна Кирилова
Гледки като тази - на хора, чакащи на огромни опашки за имунизация - вече ще могат да се виждат всеки ден

Т.нар. "зелени коридори" за ваксинация, пуснати по празниците, ще продължат да работят ежедневно при наличие на необходимите количества. Това обяви на брифинг днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му вече имаме точния график на всички видове ваксини, които ще пристигат у нас, като през май месец очакваме 2 млн.лв. дози от 4-те ваксини - "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен", а през юни - още 2.5 млн. дози. "Считаме, че при тези доставки могат да работят и трите канала за имунизация -  през личните лекари, на които предоставяме 50% от ваксините, през информационната система, чрез която за следващата седмица са се записали 12 хил. души, и през зелените коридори", коментира Кунчев. По думите му доста наши сънародници в чужбина си организирали пътувания у нас с цел именно ваксинация, като избирали зелените коридори като най-удачен вариант.

"Зелени коридори", както и досега, ще има там, където болниците решат и имат готовност за това. Самите лечебни заведения и РЗИ-тата ще публикуват на сайтовете си информация за часовете, през които ще поставят ваксини, като ваксинационният щаб ще опита да обобщи информация за цялата страна по-късно. Според Кунчев обаче центровете, които бяха обявили зелени коридори между 30 април и 10 май, ще продължат да имунизаират и занапред.

По думите му "очакваме приятни изненади по отношение на кратката характеристика на продуктите". "След 20 май за "Пфайзер" може би ще се даде възможност ваксината да се съхранява 4 седмици", коментира доц. Кунчев, според когото това ще улесни работата на джипитата.

Според него са напреднали много и изследванията ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна" да се прилагат и върху деца над 12 г. "В момента текат клинични изпитания и за деца над 6 г. Преподлагам, че в следващите 2-3 месеца и за двете ваксини това ще стане факт", заяви той.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че вече можем да стартираме и пета фаза от ваксинационния план през един от трите действащи канала, която включва затворите, бежанските центрове, по-трудно достъпните хора - с подвижни кабинети и др. По думите му определено има нужда от широка информационна кампания, въпреки, че такава вече е старирала - "върти се клип". "Има региони като Видин и Ямбол, където интересът към ваксините е слаб, в големите градове има и голям интерес. 1 и 2 фаза още не са приключили, продължават лекари и учители да се записват", посочи той.

"Ваксините ще бъдат повече от желаещите да се имунизират в цяла Европа", допълни доц. Ангел Кунчев. Според него това е по-добре, вместо да има недостиг, освен това не се знае и дали няма да се появят още нови шамове.

Кунчев съобщи и че системата, през която личните лекари ще могат да заявяват не само нужното количество ваксини, но и ден и час за получаването им, за да не се стига до висене на огромни опашки, ще е готова за ползване от джипитата следващия понеделник - 17 май. Разнасяне на ваксини към личните лекари ще има само там, където те се намират в по-трудно достъпни райони. За столицата това едва ли е възможно, заключи Кунчев.

 

ДАННИ

241 са новите регистрирани у нас случаи на коронавирус за изминалите 24 часа при направени 5853 теста, съобщава Единният информационен портал. 207 души са се излекували за същия период, а 27 души са починали. Намалява броят на хоспитализираните у нас – в момента те са 5912 , а в интензивни отделения се лекуват 562 души. За изтеклото денонощие у нас са поставени нови 5645 дози ваксини.

 

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ

"От началото на май досега у нас са се ваксинирали 125 хиляди души, голяма част от които именно в зелените коридори", коментира по-рано днес председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който също предположи, че най-вероятно зелените коридори ще продължат, защото реално в тях се ваксинират лица от 1 до 4 фаза, а и защото доставките са вече достатъчно и регулярни. Ваксината "Янсен", от която в момента има налични 26 400 дози, засега няма да се насочва към зелените коридори, а по-скоро към лицата в туристическия бранш,з аяви той.

Днес на Летище София пристигнаха 273 780 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех". През второто тримесечие на годината в България ще има общо 5.5. млн. дози ваксини срещу коронавирус, като най-много от тях ще са на "Пфайзер", посочи още Кирилов.

Днес започва ваксинация и на хората през електронния портал. На въпрос на журналисти дали ако човек си запише час за ваксина през портала за 11 ч. и в същия час пред ваксинационния център има опашка в зелен коридор, той ще трябва да чака, Кирилов посочи, че за момента се обсъждат всички логистични особености, но той не участва пряко в тях.

 

Ключови думи:

ковид, заразени, излекувани