Quantcast
Здравният министър: Трябва да спазваме мерките още месец-два | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър: Трябва да спазваме мерките още месец-два

България излиза от третата вълна, но може да пропилее успеха през празниците, предупреди НОЩ
Обновена
1 646
Брифинг на здравните власти

Брифинг на здравните власти за ситуацията с COVID-19 у нас.

Posted by bTV Новините on Wednesday, April 21, 2021

България излиза и от третата вълна, обяви днес министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Постигнахме това, водени от разума, твърди проф. Ангелов и смята, че България ще се превърне в пример за постигане с разумни действия на резултати, невиждани в другите страни. България обаче почти неизменно е на второ място по смъртност в ЕС/ЕИП, така че твърдението за невиждани резултати у нас е повече от спорно. Въпреки че пренебрежението към мерките е повсеместно, Ангелов благодари на българите, че са повярвали в науката. Постигнахме много с целенасочена политика, обяви министърът в друго невярно твърдение, тъй като в най-критичните моменти политиката не беше целенасочена, а се водеше по прищевките на Борисов.

Здравният министър в оставка даде брифинг с Националния оперативен щаб. В последната седмица НОЩ за пореден път е играчка в ръцете на премиера в оставка Бойко Борисов, който веднъж го закри, след това го възстанови, а вчера прати здравния си министър в парламента да иска от депутатите спешно да предложат нови членове на щаба. Спорът за щаба, оглавяван от проф. Венцислав Мутафчийски заема общественото внимание от откриването на новото Народно събрание, въпреки че той има само консултативни функции. Решенията за противоепидемични мерки се вземат от здравния министър по предложение на главния здравен инспектор.

Въпреки тържествените заключения на днешния брифинг, и Ангелов, и колегите му в НОЩ предупредиха, че успехът може лесно да бъде пропилян при предстоящите майски празници. За да задържим постигнатото, има две условия, каза здравният министър. Първото условие е да продължим темпа на ваксинация, като следобед ще проведем ваксинационен щаб, за да решим ще ползваме ли "Янсен" и можем ли да си позволим да отворим зелени коридори, като прехвърлим ваксинирането на възрастните на общопрактикуващите лекари, обясни той. Второто условие е да продължим да спазваме противоепидемичните мерки. Трябва да ги спазваме още месец-два, докато постигнем колективен имунитет от поне 60% ваксинирани българи, смята Ангелов.

61% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, 65% е на интензивните легла. 14-дневната заболяемост за страната е 460 на 100 000, реално вчера достигнахме 400, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Смъртността обаче остава висока - 23 на 100 000 за изминалите 14 дни, и оставаме на второ място в ЕС/ЕИП след Унгария.

Най-глупавото нещо е да опропастим тези резултати, ако допуснем по време на майските празници да не спазваме мерките, особено в районите с висока заболяемост, предупреди Кунчев. Не трябва да се сваля бдителността, допълни и шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Наистина има стръмно падане, но то няма да бъде до безкрайност, най-вероятно ще е до другата седмица, прогнозира той. Мутафчийски предупреди, че сега здравната система може да бъде претоварена в много по-кратък период. Нищо не е свършило, миналото лято имахме сериозни скокове, тъй че идването на лятото не трябва да ни успокоява, каза той.

Ангелов каза, че предстои да се обсъди какви ще са мерките по Великден. До края на тази седмица или началото на другата ще има конкретни указания за влизане в страната, включително на хора със завършена ваксинация и преболедували, допълни министърът. Вчера Кунчев е внесъл доклад за удължаване на извънредната обстановка с още един месец, т.е. до края на май.

На въпрос за бъдещето на НОЩ, Ангелов каза, че всички участници в брифинга са лекари до гроб и ще изпълнят ангажиментите си. Той потвърди, че д-р Александър Симидчиев го е потърсил за среща и тя ще се състои днес в здравната комисия, която беше оглавена от депутата на "Демократична България". Въпреки че националният щаб е оперативно звено, преди няколко дни Борисов подхвърли, че ако мнозинството в парламента иска да има щаб, да сложи Симидчиев начело.

 

ДОСТАВКИ
България има потвърждение за доставка на общо 5,5 млн. дози в периода от април до юни, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 3,5 млн. дози ще бъдат доставени от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“, 420 000 дози ще са доставките от „Модерна“. От ваксината на „АстраЗенека“ се чакат през това тримесечие 1 млн. дози, 550 000 дози ще има от ваксината на „Янсен“. За две от ваксините са потвърдени и седмични доставки – от 4 май от „Пфайзер/БиоНТех“ ще имат седмично по 274 000 дози, от 31 май – по 410 000 дози. От „Модерна“ всяка седмица ще има по 36 000 дози, в последните две седмици на юни – 41 000 дози.

 

Ключови думи:

НОЩ, Костадин Ангелов, COVID-19

Още

Любослав Пенев се усъмни в българския VAR преди финала

18.05.2021

544
Болница насила изписа неизлекувана възрастна жена с COVID-19

17.05.2021

4859
4 области у нас нямат нито един новозаразен с Covid-19

17.05.2021

3294