Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Над 1 млн. българи са защитени от COVID-19

29 Апр. 2021Обновена
Брифинг на НОЩ

Каква е ситуацията с коронавируса у нас?

Posted by bTV Новините on Wednesday, April 28, 2021

"Не трябва да бъдем скромни, постигнахме изключително много в сравнение с други държави" - с тези думи откри днешния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той смята, че с по-меки мерки ние сме постигнали повече от Италия и Германия например. Министърът отново не спомена, че България е на второ място в ЕС по смъртност, като държи тази позиция от доста време.

На последващ въпрос за смъртността Ангелов коментира, че продължава да смята, че имаме повод за гордост и че България управлява кризата изключително добре. "Оценките след време, когато се сравняваме с другите страни, ще бъдат изключително добри", заяви министърът. Той подчерта, че България се е справила сама с кризата - без да извозва болни към други държави. "Ние никога не сме имали вечерен час, всеки нуждаещ се от медикаменти ги получи, не оставихме никого без кислород. Никой не усети как мина третата вълна, единствено и само близките на загиналите знаят какво е болката", изброи Ангелов.

Над 1 млн. български граждани са защитени от COVID-19 в момента, обяви министърът. Според него при лекарите вече има постигнат колективен имунитет. Днес ще бъдат издадени чаканите от началото на седмицата заповеди за следващия месец на извънредната епидемична обстановка. Към момента е известно, че България ще се присъедини към изолацията на Индия. Министърът коментира, че към момента можем да си позволим да отворим нощните заведения, но предупреди, че при всяка промяна може да бъде взето решение в обратна посока.

Заболяемостта в момента във водещи страни е в пъти по-голяма от нашата - в Кипър е четири пъти по-голяма, в Швеция - три пъти, изтъкна главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той спомена второто ни място по смъртност, без да го коментира. Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и вече се движи около и под 10%, отбеляза той. С 2-3 седмици закъснение и хората в интензивни отделения, и смъртността, следват също посоката надолу, допълни Кунчев. Той предупреди обаче, че хората трябва да се държат отговорно по време на празниците.

На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42%, на едноседмична - с 23%. Смъртността намалява с 16% на двуседмична база, а на едноседмична база - с 11%, каза шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. Той призова да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило.

На два пъти журналистите насочваха темата към високата смъртност у нас. Министърът повтори известното си становище по този въпрос - липсата на профилактични програми и здравна култура и без COVID-19 ни отреждат водещо място по смъртност. У нас причините за смъртност са основно две - сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания. "Никой не може да скрие, че българската нация е болна. Имаме много лошо контролирани хронични заболявания. Липсва ни здравно обучение. В света се говори за пандемия от затлъстяване, а от това произхождат всички други заболявания, за които говорим. Така че това е една посока, в която трябва да работим", коментира Ангелов.

 

Предупреждението Индия

 

Мутафчийски направи една отправка - за ситуацията в Индия. "Много от вас вероятно ще намерят аналогия с нас. Като първа причина за случващото се в Индия наблюдателите сочат фалшивата увереност - поради ниския брой заболели и смъртни случаи в началото на пандемията, се пораждат слухове, че индийското население е невъзприемчиво на вируса, че толкова са смесени генотиповете там, че хората са резистентни. Като втора причина, това е градското изселване поради локдауна в големите градове, особено собствениците на рикши се връщат по родните си места, което води до разпространение на вируса. Като следваща причина, локдаунът умори индийците - помните как полицаи биеха с пръчки всеки, който е излязъл. Поради сериозен спад на икономиката, въпреки че не намаляваха случаите, мерките се освободиха, което доведе до нови случаи. Четвърто - затишието. След като преживяха една първа вълна, следваше затишие - както беше при нас миналото лято и част от есента, което доведе до неспазване на мерки, неносене на маски, което доведе до нова тежка вълна", обясни Мутафчийски. Здравният министър също използва ситуацията в Индия като пример защо не трябва да намаляваме бдителността.

 

 

ВАКСИНИ

Зелените коридори, които отварят от утре ще бъдат преобладаващо с рнк ваксини, най-вече "Пфайзер", каза здравният министър. Коридорите ще действат до 9 май. Ако увеличим темпа на ваксиниране, още в края на юни можем да постигнем колективен имунитет. При сегашния темп тази цел ще е постигната през август. От 10 май ще бъде отворена електронната система, като ще има избор на ваксина.

 

СРАМ

Шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев обяви, че се работи по разрешаване на проблемите с подаването на ваксини към личните лекари, без да даде конкретни обещания как ще въведе ред в струпванията на хората. Пенчев обвини за срамните сцени двама-трима агресивни лица. Той дори отрече да има опашки, въпреки че случващото се всяка седмица пред инспекцията е публично достояние. "Не сме върнали нито един личен лекар, въпреки че се е налагало да работим до 21 часа", твърди Пенчев. Вместо него министърът обеща от 10 май в електронната система да има модул за заявяване на ваксини от личните лекари.

 

СПУТНИК V

"Министърът на здравеопазването трябва да спазва българските закони и европейските закони. За да се спази вчерашното решение на здравната комисия, трябва да се намери министър, който да наруши законите. Аз няма да бъда този министър - ваксина у нас може да се прилага след централизирана процедура от Европейската агенция по лекарствата. Законът трябва да бъде променен. Ако сега някой реши да поръча тази ваксина, тя не може да бъде освободена от митницата", коментира проф. Ангелов. Кунчев пък припомни, че когато се въведе сертификат за ваксинация, с който да може да се пътува в чужбина, той ще признава само признати в ЕС ваксини, т.е. не и "Спутник V".

Ключови думи:

COVID-19, НОЩ, Костадин Ангелов

Още по темата