Медия без
политическа реклама

Яснота за висшите постове в ЕС ще има най-рано в неделя

 Преговорите между евролидерите продължават, включително и по телефона

28 Юни 2019
БГНЕС

ЕС е все по-близо до намирането на компромис за висшите постове в блока, но пробив не трябва да се очаква преди срещата на върха Брюксел в неделя, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в неделя, за да постигнат споразумение за екипа, който ще ръководи съюза през следващите пет години, след като срещата на върха миналия петък приключи без споразумение.

Туск обясни, че ще продължи преговорите с ръководителите на страните членки в рамките на срещата на Г-20 в Осака и че продължава да преговаря зад кулисите с “12 или 13 телефонни обаждания” с други играчи от ЕС.

“Това, което чувствам е, че сме по-близо до решението, но все още твърде далеч, за да кажем нещо по-конкретно днес”, каза Туск.

“Не очаквайте бял дим тук в Осака”, добави той, като се намекна за процедурата за избор на папа и подхвърли шеговито: “Пушенето е забранено навсякъде тук.” “Не знам как ще оцелеете, Жан-Клод,” добави той, обръщайки се към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, известен като заклет пушач.

Германският канцлер Ангела Меркел призна по-рано тази седмица, че процесът е “много сложен”. Тя отказа да прогнозира дали ще сработи Spitzenkandidat – правилото, че партията, представила се най-силно на европейските избори, ще получи най-добрите постове на върха на ЕС. Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) – политическото движение, подкрепено от Меркел, бе първо на изборите за европарламент миналия месец, но с исторически нисък брой на гласовете.

Смята се, че водещият кандидат на ЕНП, Манфред Вебер, не разполага с влиянието и подкрепата да стане ръководител на Европейската комисия и е срещнал опозицията на френския президент Еманюел Макрон.

 

Източник: БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата