Медия без
политическа реклама

ВМА спешно търси доброволци за борбата с коронавируса

Почти цялата УМБАЛ "Света Марина" във Варна се трансформира за лечение на болни от COVID-19

03 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Критичната ситуация с разпространението на COVID-19 в България и недостигът на кадри принудиха Военно-медицинска академия (ВМА) да отправи апел за набиране на доброволци. Хора, които са давали своята помощ при предишните три вълни на коронавируса у нас, вече са се притекли отново в подкрепа на екипите във ВМА, но сега техният брой не е достатъчен.

В призива за помощ пише: 

"ПРИЯТЕЛИ, ДНЕС ОТНОВО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ВАШАТА ПОДКРЕПА.

Затова се обръщаме към всички студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студентите по здравни грижи (медицински сестри), специализанти, лекари и медицински сестри или доброволци (които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност), които имат желание и възможност да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА.

Всеки, който желае да го направи, може да го заяви на е-mail: [email protected], като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и електронна поща за обратна връзка.

За всички доброволци са осигурени необходимите лични предпазни средства.

Задължително е да притежават "зелен сертификат".

 

 

Доброволци и студенти по медицина помагат в болнични заведения из цялата страна, но дори и те вече не са достатъчни. В събота призив за набиране на още доброволци отправи и Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" в Русе.

 

ВТОРИ ГОЛЯМ ГРАД СПИРА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ В БОЛНИЦИ

Плановият прием и плановите операции в бургаските болници се преустановяват от днес заради силно завишената заболеваемост от COVID-19 в област. Вече е издадена заповед от директора на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров, съобщи БНР. Изключение ще се прави само за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

За двуседмична база заболеваемостта от коронавирус в Бургаска област е над 627 на 100 000 души население. Мярката ще е в сила за целия месец ноември.

От началото на тази седмица поетапно спира плановият прием и в пловдивските болници. От няколко дни са спрени плановите операции и в Областната болница във Враца. Повечето директори на Районни здравни инспекции (РЗИ) вече предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19. 

 

ТРАНСФОРМАЦИЯ

Заради наплива от болни от COVID-19 в УМБАЛ "Света Марина" - Варна взеха решение почти цялата болница да работи за лечение на тези пациенти. Общо 19 клиники и отделения са трансформирани в структури за грижи за пациенти с коронавирус. В така обособените сектори са разкрити 467 легла. 74 легла са интензивно реанимационно лечение. Пряко с лечението на хоспитализираните с COVID-19 болни ще бъдат ангажирани 641 лекари, медицински сестри и санитари. Останалите екипи ще обезпечават спешната и неотложна помощ, включително диагностиката и лечението на деца, онкологично и хематологично болни и пациенти с психиатрични заболявания.

От болницата съобщиха също, че рязко нарастват разходите за лекарства, консумативи, предпазни средства, ток, вода, отопление, кислород и не на последно място за възнагражденията на персонала, подложен на постоянно свръхнатоварване. Месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ВМА, коронавирус, COVID-19