facebook
twitter

Горещи новини

Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

312
EПА/БГНЕС

Великобритания няма да номинира еврокомисар преди парламентарните избори на 12 декември. Това написа посланикът на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".
От Комисията многократно настояха Великобритания да избере кандидат и дори направиха това условие, за да позволят нова отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 година, но правилата в Обединеното кралство не позволяват на правителството да издига кандидати за висши международни позиции, включително европейски инситуции, по време на изборен период.
Решението на Лондон, което бе взето независимо от решителното настояване на Брюксел, поставя ЕС пред правен проблем и отваря възможността за ново забавяне на встъпването в длъжност на новата Комисия. Избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният нов кекип от комисарите трябваше да влязат в длъжност на 1 ноември, но началната им дата се забави, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисар. Екипът на фон дер Лайен се надява, че новата Комисия ще може да стартира на 1 декември, като изслушванията на новопредложените членове започнаха днес. Първи бе унгарският кандидат Оливер Вархели, който в писмените си отговори и изложението си се ангажира да работи в тясно сътрудничество с Европарламента, следвайки политиката на председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен. За него е предвиден ресор разширяване на ЕС и политика на добросъседство.
Юристите от европейските институции се надпреварват да анализират потенциалните последствия от отказа на Великобритания да представи кандидатура, с оглед да се избегне повече забавяне. Длъжностните лица не желаят да обсъждат въпроса публично, но заявиха, че някои от правните служби на ЕС са стигнали до различни заключения.
Високопоставен дипломат на ЕС каза във вторник: „Досега няма сигнали, че британците ще назначат друг комисар по време на настоящата предизборна кампания. Очакваме обаче, че в резултат на това назначаването на Комисията няма да бъде забавено“.
В сряда главният говорител на Комисията Мина Андреева отказа да отговаря на многократни въпроси дали новата комисия може да встъпи в длъжност без британски член.
„Не отговаряме на хипотетични въпроси - това е хипотетичен въпрос“, каза Андреева.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски 

06.07.2020

Обновена

2360 24
В Англия отварят заведения, хотели, фризьорски салони, кина и театри

04.07.2020

Обновена

2067 12
Великобритания се отвори за 59 страни, но не и за България

03.07.2020

Обновена

5118 33

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Великолепно !

 

Британската "тайна дипломация" в своето съвършенство. Как само манипулира ЕС дори със самия отказ да предложи еврокомисар !

 

Rule Britannia !

 

https://www.youtube.com/watch?v=UD04yHDrvRc

Boris65

Тия окончателно се дезориентираха , логично сдед като постоянно консумират каквото им попадне. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

потенциалните последствия от отказа на САЩ да представят кандидатура

 устами младенца глаголет истина

 

ДП и Кремль са ДуПе и гащи,

тъй както ДПмамин и Боко

 

ама Европа ще я бъде не защото е по-коварна и лицемерна, ами защото е -- Внимание, молим! --

защото е единственият достоен партньор на задаващите се господари на света.

Ми не, не са американци или руснаци.

ЗИП
снимка на ЗИП

Ами кое си е истина истина си е.

 

"Петте очи" винаги са били фактически "едно". Само се карат кой точно да води "бащина дружина".

 

Британците чисто "естетически" не аресват задокеанските байганьовци....

 

:)

Интервал

Че защо да номинира? Нали плъховете първи напуснаха потъващия кораб ЕССР ? Да се свършва с тази част от потъването, че вече наистина стана ама много досадно с тоя бризход. Няма да спре да се върти Земята, това е сигурно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×