facebook
twitter

Горещи новини

Великобритания и ЕС договориха предпазна клауза за Брекзит

1038
ЕПА/БГНЕС

Брюксел и Лондон успяха да договорят правно обвързващи промени в споразумението за Брекзит, съобщи БНТ. След близо двучасова среща между премиера Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стана ясно, че двете страни са успели да се договорят за т.нар. предпазна мярка.

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че Евросъюзът не може да използва неопределно дълго време предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия. Юнкер предупреди Мей, че "трети шанс" няма да има. Британският парламент вече е запознат с договореното в Страсбург и тази вечер ще гласува новия вариант на договора за Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин, призова документът да бъде отхвърлен.

"Премиерът и аз договорихме правнообвързващ инструмент, който ще бъде част от споразумението за оттегляне. Той ще осигурява разяснение и правни гаранции свързани с т. нар. предпазен механизъм", каза Юнкер. "Депутатите бяха категорични, че са нужни гаранции, свързани с предпазния механизъм. Днес ние ги осигурихме. Сега е време да бъдем заедно, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит, и да изпълним волята на британския народ", обясни Мей.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите подкрепиха законопроекта за Брекзит на второ четене

22.10.2019

3592 23
Шефът на парламента в Лондон отряза премиера Джонсън за нов вот

22.10.2019

156
Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

21.10.2019

6142 41

Коментари

Антей

 

Горката ИМПЕРИЯ

с мъка се "отлепва" от съюзния стол.

⚓️

ablepsia

Това шоу няма ли край или е замислено като безкраен сериал тип "скрипалене"?

Meto_ot_Interneto

ЕС направи всичко по силите си. И ако този проектодоговор бъде отхяърлен от британския парламент, това значи, че депутатите презират демокрацията и решението на народа за тях е нищо.

wreckage
снимка на wreckage

Т.нар. "правно обвързващи промени" се изразяват въф възможността UK да подаде жалба фслучай, че предпазният механизъм ѝ убива и ѝ праи пришки.

До кого ще бъде адресирана жалбата и какви могат да бъдат последиците од нея, е обект на доуточняване.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×