Медия без
политическа реклама

Уволнение застрашава неваксинираните медици в Гърция

В Германия безработните могат да изгубят обезщетенията, които получават, ако се въведе задължителна ваксинация

31 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Неваксинираните здравни работници в Гърция, които са били в принудителен отпуск в продължение на няколко месеца поради задължителната ваксинация, може да загубят работата си след 31 март. Това обяви здравният министър на страната Танос Плеврис, съобщава БГНЕС.

В интервю за гръцката телевизия "Скай" той е обяснил, че на 31 март изтича мярката, която задължи неваксинирани здравни работници да излязат в принудителен отпуск. Дотогава ще се реши дали същата мярка да бъде удължена или те да бъдат освободени от здравната система.

"Ако се приеме предложението, за което говоря, това означава, че неваксинираният здравен работник няма да има основна формална квалификация за предоставяне на услугата и автоматично излиза извън националната здравна система. Няма друго решение", казал е Плеврис.

От следващия понеделник сертификатът за ваксинация ще престане да важи за всички пълнолетни граждани, които са били ваксинирани преди седем месеца и все още не са получили бустер доза. Това означава, че те автоматично ще се считат за неваксинирани.

ЗАРАЗЕН

Канадският премиер Джъстин Трюдо е с положителна проба за COVID-19. Това съобщи самият той в Туитър.

This morning, I tested positive for COVID-19. I’m feeling fine – and I’ll continue to work remotely this week while following public health guidelines. Everyone, please get vaccinated and get boosted.

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) January 31, 2022

"Чувствам се добре - и ще продължа да работя от разстояние тази седмица, като спазвам насоките за обществено здраве. Моля всички да се ваксинират и да си поставят бустерна доза", написа Трюдо.

ОГРАНИЧЕНИЯ

Потенциалното въвеждане на задължителни ваксини за COVID-19 в Германия може да се отрази на пазара на труда, тъй като неваксинираните лица ще загубят правото си на обезщетения за безработица, а работодателите ще могат да отказват на кандидатите, ако не са ваксинирани.

"Само когато има общо задължение за ваксиниране, а нарушенията носят и правни последици, работодателите могат да отхвърлят кандидат за работа поради това, че не е ваксиниран или преболедувал", заяви ръководителят на Федералната служба по труда Детлеф Шееле пред "Функе", цитирана от БГНЕС.

Понастоящем Германия обсъжда въвеждането на задължителна ваксинация. В сряда Бундестагът обсъди за първи път изискването за ваксинация за COVID, а през март е планирано гласуване по спорната тема.

Социалдемократите водят кампания за въвеждане на задължителни ваксинации. Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах твърди, че това е единственият начин да се сложи край на пандемията. "Трябва да действаме сега", подчерта той по време на парламентарен дебат.

В момента правителството оценява потенциалните последици от задължителните ваксинации върху пазара на труда. Целта е "задължителната ваксинация да бъде ефективна и компаниите отново да могат да се занимават с бизнеса си без загуба на персонал", заяви говорителката на СДП по въпросите на здравеопазването Хайке Баеренс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата