Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търговците от "Графа" завеждат колективен иск срещу Столична община

До 13 април избират новите ограничители покрай трамвайните линии

02 Апр. 2019Обновена
БГНЕС

Собственици на търговски обекти на столичната ул. "Граф Игнатиев" завеждат колективен иск към общината, предаде БНР. Причината е продължителният ремонт на улицата и претърпените от търговците щети. Според адвокат Ивана Мурджева колективните искове са по-полезни от индивидуалните. Тя обясни, че основното искане на търговците е да получат справедливо обезщетение. Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено, посочи Мурджева. Адвокатът поясни, че в случая не се оспорва необходимостта от подобряване на градската среда, а обстоятелството, че ремонтът е започнал без общината да направи оценка на последствията за бизнеса в района.

По думи на собствениците на търговски обекти на ул. "Граф Игнатиев" там наемите варират между 1000 лева и 2000 евро. Заради ремонта обаче повече от 70% от магазините са затворили, а тези, които в момента работят, са с нови наематели. Не завеждаме иск срещу ремонта, а срещу недопустимо дългия ремонт, заявиха търговците и допълниха, че настояват за обезщетение между нормалните обороти преди и тези по време на ремонта. "Изключваме трите месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около 6 от тях - другите ги приемаме, че са били необходими", уточниха предприемачите.

Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столичната община Дончо Барбалов посочи, че искът е за сериозна сума, която няма как да бъде платена с еднолично решение на никого в общината. Той призна, че търговците имат право да се обърнат към съда. Според адвокат Мурджева обаче собствениците на магазини искат не да съдят общината, а да се споразумеят с нея.

Експертният съвет към главния архитект на София се спря на два вида ограничителни елементи на  трамвайното трасе на улица "Граф Игнатиев".  До 13 април ще бъде избран един от двата варианта, след преценка на място. На дирекция "Зелени системи" е възложено да предложи вариант за кашпи, които да бъдат обсъдени като допълнителен маркиращ елемент. Подмяната се налага, за да се осигури безопасността на пешеходците.

Още по темата