Медия без
политическа реклама

Имаме уникален шанс да видим кометата Нишимура

Призори тя ще е най-близо до Земята и ще може да се наблюдава с невъоръжено око

11 Септ. 2023
Източната част на небето на 12 септември 2023 г. в 06 ч. сутринта за наблюдател от района на София и видимият път на C/2023 P1 (Nishimura) от края на август 2023. Позициите на кометата са отбелязани през 1 ден, във формат месец-дата.
Пенчо Маркишки/БТА
Източната част на небето на 12 септември 2023 г. в 06 ч. сутринта за наблюдател от района на София и видимият път на C/2023 P1 (Nishimura) от края на август 2023. Позициите на кометата са отбелязани през 1 ден, във формат месец-дата.

Тази нощ ще можем да наблюдаваме новооткритата комета Нишимура. На 12 септември тя ще премине най-близо до Земята - на 125,4 млн. км, разказва пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра "Астрономия" на СУ. Кометата C/2023 P1 (Nishimura) е открита на 12 август тази година от японския любител-астроном Хидео Нишимура.

На 12 септември кометата ще изгрее близо един час преди Слънцето – в 05:52 ч. за София, посочи Маркишки. Тогава се очаква тя да бъде с яркост около 2,7 видима звездна величина – повече от средно ярка звезда, гледана с невъоръжено око. Ще можем да зърнем кометата съвсем за кратко – до настъпването на зората малко по-късно. Ако евентуално от кометното ядро се изхвърли повече прах и се формира по-ярка прахова опашка, ще можем да видим P1 (Nishimura) и на 13 септември сутринта, когато тя ще изгрее 52 минути преди Слънцето (в 06:12 ч. за София) – вече в развиделяващото се на изток небе. Вероятността за такова успешно наблюдение обаче е малка, предупреди физикът.

Маркишки съветва любителите астрономи да потърсят тъмно наблюдателно място с нисък източен хоризонт. „Въпреки добрите прогнози за яркостта, бинокълът ще остане препоръчителен наш помощник”, казва физикът.

След 14 септември кометата ще започне да се наблюдава вечер, но видимостта няма да е много добра. P1 (Nishimura) ще се наблюдава вечер, ниско на запад, с яркост около 2-ра звездна величина, а може би дори по-ярка, каза той. На 14 септември кометата ще залезе близо 1 час след залез-слънце – в 20:40 ч. за района на София, уточни той и посочи, че през следващите няколко вечери тя ще се наблюдава все така трудно в съзвездието Дева. „Този период на вечерна видимост няма да продължи дълго. За нашите географски ширини, на всяка следваща вечер кометата ще е отместена видимо наляво по хоризонта – към юг, което няма да доведе до закъснения на нейните залези след слънчевите и с това – до подобряване на условията за нейното наблюдение", обяснява физикът.

На 17 септември кометата ще се приближи на 34-44 млн. км до Слънцето - за нас огромно разстояние, но достатъчно близко, за да се окаже и гибелно за Нишимура. Вечерта на този ден кометата ще бъде на 22° вдясно от тънкия сърп на Луната (7% осветен лунен диск), което ще бъде удобен ориентир за бързото ѝ откриване – съвсем ниско над западния хоризонт в напредналия полумрак, казва Маркишки.

Да видиш комета с невъоръжено око е рядка и вълнуваща възможност, която идва веднъж в живота, коментират астрономи пред "Прес асосиейшън/ДПА". Обектът се движи в космоса с 386 000 километра в час и според различни информации завършва една своя орбита на всеки 430-500 г. Това означава, че последно е идвала близо до Слънцето, а може би и до Земята, през 16-и век. Не знаем дали тогава се е виждала с невъоръжено око, а телескопът още не е бил изобретен, но през този период от време нито една описана комета не съответства на Нишимура, обяснява Алън Хейл, един от откривателите на кометата Хейл-Боп. За сравнение - на Халеевата комета, която предизвика голям интерес по време на последното си близко посещение на Земята през 1986 г., са й необходими 76 години.

Учените все още се опитват да определят размера на Нишимура. Според астронома Брад Гибсън диаметърът й може да варира от няколкостотин метра до няколко километра, съобщава БТА. Специалистът допуска, че кометата може да е отговорна за метеорния поток Сигма-Хидриди, който се наблюдава всяка година през декември. Гибсън казва още, че няма опасност от сблъсък на Нишимура със Земята, тъй като астрономите внимателно са картографирали орбитата и скоростта й на движение.

 

ОТКРИВАТЕЛЯТ

Пред БТА Маркишки разказва как Хидео Нишимура е успял да открие сам кометата, преди роботизираните телескопи, които автоматично претърсват небето всяка нощ, откривайки така немалко нови комети и астероиди. „Знаем, че Слънцето се движи по еклиптиката на фона на зодиакалните съзвездия с около 1 градус на денонощие, в посока от запад към изток. Но поради неговото сияние една неголяма част от небето остава недостъпна за роботизираните телескопи. Трябва да измине близо месец, докато Слънцето се отмести достатъчно на изток, за да може тази област отново да стане достъпна за автоматично претърсване, което може да се извърши от телескопите в края на наблюдателната нощ. Но точно това правят и любителите астрономи – търсачи на комети: те оглеждат или фотографират небето ниско над източния хоризонт в последните часове на нощта и така се надпреварват с роботизираните телескопи, които ще претърсят същата област вероятно още на следващата сутрин. Тази малка преднина за любителите в случая се оказала печеливша”, разказа специалистът. Рано сутринта на 12 август Хидео Нишимура е фотографирал област в съзвездието Близнаци, обектите в която на същата дата изгряват близо 2,5 часа преди появата на Слънцето. Там, южно от звездата Мекбуда, се е оказала и новата комета, която вече била достатъчно ярка, за да бъде забелязана в заснетите кадри, поясни Пенчо Маркишки.

 

Последвайте ни и в google news бутон