Медия без
политическа реклама

Нова астрономическа станция ще бъде изградена край Рожен за над 3 млн. евро

В нея ще може да се изследват важни за обществото явления като мълнии, йоносферни смущения и космическо време

23 Яну. 2024
МОН

България планира да инвестира над 3,2 млн. евро за изграждането българската LOFAR станция за астрономически изследвания. Това съоръжение ще бъде част от един от най-интересните и модерни проекти в световен мащаб, свързан с космическите изследвания и изследванията на слънцето, съобщават от МОН.

Средствата за българската LOFAR станция са заложени в Националната пътна карта за научна инфраструктура. Новият обект ще бъде разположен в непосредствена близост до обсерваторията в Рожен. Координатор на консорциума от научни институти и висши училища, който изпълнява проекта LOFAR-BG, е Институтът по астрономия с Национална астрономическа лаборатория към БАН. Учените от обсерваторията и от новата станция ще работят съвместно.

Водещата в света изследователска инфраструктура LOFAR (LOw Frequency ARray) вече направи революция в нискочестотните радиоастрономически изследвания, което доведе до лавина от научни публикации през последното десетилетие, посочват от МОН. Според д-р Рене Вермюлен, директор-основател на LOFAR ERIC, създаването на LOFAR ERIC консолидира водещите световни постижения за Европа. Това ще бъде мощен авангарден център на астрономическата наука и технологии, с потенциал да допринесе за справянето с по-мащабни и сложни научни предизвикателства.

LOFAR ERIC ще предостави на астрономическата общност авангарден пакет от възможности за наблюдение и обработка на данни от огромно зрително поле в небето, безпрецедентна чувствителност и разделителна способност на изображенията, както и нови възможности за наблюдение в няколко посоки едновременно. Научната инфраструктура ще позволи на изследователите да осъществяват широкомащабни иновативни проекти, включително такива, които изследват свойствата на далечната млада вселена, образуването и еволюцията на галактиките, физиката на пулсарите и временните радио явления, природата на космическите частици със свръхвисока енергия, условията в междузвездната среда и структурата на космическите магнитни полета. Освен това LOFAR ERIC ще позволи изследване на важни за обществото явления като мълнии, йоносферни смущения и космическо време. LOFAR ERIC ще улесни достъпа на учените до своите продукти и научни данни чрез публично отворения си архив.

Страните - учредители на LOFAR ERIC са България, Германия, Ирландия, Италия, Холандия и Полша. Сътрудничеството с институти във Франция, Латвия, Швеция и Обединеното кралство ще подготви тяхното по-нататъшно участие в разпределената инфраструктура и изследователската програма LOFAR. Седалището на LOFAR ERIC е в Дуингелу (Dwingeloo), Холандия, като организацията домакин е Холандският институт за радиоастрономия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Рожен, станция, астрономия

Още по темата