Медия без
политическа реклама

Наши ученици спечелиха 8 медала от международна олимпиада по астрономия

Страната ни е взела един от едва петте златни медала, които са били връчени на състезанието

13 Ноем. 2023
За поредна година всички наши състезатели са получили медали от олимпиадата по астрономия
Сдружение на олимпийските отбори по природни науки
За поредна година всички наши състезатели са получили медали от олимпиадата по астрономия

Български ученици спечелиха осем медала от Международната олимпиада по астрономия, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Гимназистите заслужиха един златен, един сребърен и шест бронзови отличия.

Тази година олимпиадата се проведе присъствено в Китай и събра ученици от цял свят, които са разделени в две възрастови групи - младша и старша.

Златният медал спечели Светослав Арабов, възпитаник на Математическата гимназия във Варна, който постигна най-висок общ резултат за младшата група. Среброто е за Лора Лукманова, ученичка в Софийската математическа гимназия, която постигна най-висок резултат в практическия тур.

Бронзовите отличия са за Елена Йорданова и Красимир Станков, ученици в Математическата гимназия в Русе, Мартин Недев и Стела Бинева от Природо-математическата гимназия в Хасково, Атанас Митрев от Езиковата гимназия в Кърджали, както и Миглена Меркулова, възпитаник на Математическата гимназия във Варна. Техни ръководители са Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (ПЧМГ).

"Представянето на България в състезанието е отлично, защото страната ни спечели един от едва петте златни медала, които бяха връчени. Също така, за поредна година всички наши състезатели получават медали", коментират от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

астрономия, ученици, медали

Още по темата