Медия без
политическа реклама

Търговци на събора в Рожен масово не издавали касови бележки

17 Юли 2023
Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Данъчни инспектори са направили поредица от проверки на търговските обекти на събора „Рожен 2023“, който се проведе през уикенда. За двата дни те са инспектирали 22 временни заведения и магазинчета, като в половината от тях са установени общо 17 нарушения, за което са съставени актове, обявиха от Националната агенция по приходите.

Нарушенията са предимно неиздаване на касова бележка и липса на фискално устройство. В няколко от обектите данъчните инспектори са констатирали повече от едно нарушение.

В рамките на контролната кампания, служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

 „Главният фокус на НАП при проверките както по време на събора в Рожен, така по морските ни курорти, е коректното отчитане на приходите от продажби на стоки и услуги в търговските обекти. Неведнъж сме се обръщали към потребителите със съвет да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, каза Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

НАП вече започна традиционната си лятна контролна кампания за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие. Под активно наблюдение са поставени стотици обекти по крайбрежието - хотели, ресторанти, магазини, атракциони, паркинги, както борсите и тържищата, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Съвместно с Главна инспекция по труда данъчните ще проверят дали наетия в курортите персонал има трудови договори и дали се осигурява върху реалната си заплата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата