Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът решава да пусне ли бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина

31 Май 2019
БГНЕС
Петър Харалампиев

Специализираният наказателен съд ще решава да пусне ли на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, съобщи БНР. Харалампиев е в ареста от 7 месеца заедно с главния секретар на агенцията Красимир Томов. Двамата са обвинени във взимане на подкуп.  

 

В края на миналия октомври по сигнал за продажба на удостоверения за български произход бяха задържани над 20 души. Обвиняемите обаче бяха сведени до четирима, а от тях само Харалампиев и Томов са под стража.

 

Това е първото искане на бившия шеф на Агенцията за по- лека мярка за неотклонение. Спецсъдът трябваше да се произнесе още във вторник, но защитата на Харалампиев поиска достъп до томовете с доказателствата, сред които има  дешефрирани специални разузнавателни средства и десетки разпити:

 

"Много лица са разпитвани, включително и хора от политически партии. Не мога да посочвам конкретни имена, защото ще направя грешка", обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той отклони въпроса има ли дотук данни в бизнеса с удовстоверенията за български произход да са замесени и хора над Томов и Харалампиев с аргумент, че разследването продължава.

Още по темата