Медия без
политическа реклама

„Союз МС-14”, с робота Фьодор, не можа да се скачи с МКС

Според НАСА космическият кораб не разполага със система за дистанционно управление

24 Авг. 2019
БНТ

Космическият кораб „Союз МС-14” с хуманоидния робот Фьодор на борда не не успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС) в планирания час, съобщr РИА Новости. Корабът е стигнал на около 100 метра до станцията, зависнал е, след което се е отдалечил.

Според експерти причината е неизправност в системата на стиковане с кораба „Курс”. В момента „Союз” се намира на безопасно разстояние от станцията. 

Ракетата носител „Союз-2.1а” с кораба „Союз М-14” излетя от Байконур на 22 август. Това е първото изстрелване на новата ракета, която ще замени „Союз-ФГ”.

Това е и първият за последните 30 години полет на управляем кораб без екипаж. Единственият „космонавт” на борда е хуманоидният робот Фьодор, който трябваше да остане 14 дни на МКС.

САЩ бяха предупредили за възможни проблеми при скачването. От НАСА съобщиха, че корабът не разполага със система за дистанционно управление. Това означава, че в случай, че автоматичната система не се включи и корабът не може да се скачи със станцията, космонавтите от МКС не биха могли да скачат „Союз” ръчно.

Според НАСА, роботът Фьодор също не може да поеме управлението, тъй като в програмата му са заложени ограничения за работа вътре в космическия кораб.

Според НАСА, следващият опит за скачане на „Союз М-14” с Международната космическа станция е възможен не по-рано от понеделник.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

робот, Фьодор, Космос, МКС