Медия без
политическа реклама

Радан Кънев иска ЕНП да се раздели с корумпирани хора като Бойко Борисов

Сто години няма да стигнат на десницата да иска прошка от симпатизантите си

10 Март 2019
Радан Кънев
БГНЕС
Радан Кънев

ЕНП ще спечели ако се раздели с хора, които са силно корумпирани, крадат европейски фондове и налагат цензура на медии, коментира зам.-председателят на ДСБ и част от ръководството на "Демократична България" Радан Кънев пред БНТ в неделя. По думите му става въпрос за унгарския премиер Виктор Орбан, срещу чиято партия ФИДЕС европейските демократи може да задействат процедура за изключване, за укриващия си в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски, който бе осъден в родината си,  и за българския премиер Бойко Борисов. "След десет години на пълна политическа склероза, след десет години, в които майсторът на политическото оцеляване Бойко Борисов, който подобно на храста от песента на Васко Кръпката само оцелява ден след ден, Бойко оцелява на гърба на народа, обрасъл е върху българите и спира всяка развитие в името на собственото си оцеляване", каза Радан Кънев, коментирайки състоянието в България. Той призна, известен пръст за това има и десницата, която по думите му "толкова много поводи има да иска прошка, не само на Заговезни, че и сто години няма да й стигнат".

Въпреки че "съдбата на Реформаторския блок влиза в категорията "Излагация", според него десницата у нас има солиден и реален шанс да излъчи евродепутат и "това е борба, която десните трябва да спечелят, защото такова участие е важно не само за България".Според Кънев сравнението между случващото се при "Обединените патриоти" с това, което беше, при десницата, не е приятно, но е основателно. "Без истинско вътрешно единство – не декларативно, в център-дясно и без драматично разграничаване от ГЕРБ и Борисов, няма как да изиграем ролята на модернизатор и прогресивна дясна сила, която избирателите очакват от нас", коментира още Радан Кънев. Той каза, че в "Демократична България" са показали, че властта може да се напуска достойно и даде пример с доброволното оттегляне на ДСБ от коалицията с ГЕРБ в предишният кабинет на Борисов, и с "Да, България", сформирана от бившия правосъден министър Христо Иванов, също напуснал правителството на ГЕРБ заради блокиране на съдебната реформа. "Това са личности и политически партии, които са показали, че могат да напускат властта с достойнство и да слизат по стълбата на Смирненски. То обикновено завършва с падане, както и в нашия случай, но поне бе с достойнство и не се срамувам от това", каза Кънев.
Според него "Европа е стигнала до ниво, в което не може да спре в този бюрократичен консенсус, силно олицетворяван от Юнкер и с ишиаса, и с неуместното му чувство за хумор, а трябва да се развива". Той обаче посочи, че това "няма да стане със 70-годишни бивши премиери, тъй като Европа има нужда от нови лидери". Радан Кънев посочи, че "Демократична България" не е на този етап на единство, за който мечтая, но все пак сме напреднали". По думите му всяка от партиите има свой фаворит за водач на листата. "На ДСБ е Светослав Малинов, на "Да, България" - Стефан Тафров, "Зелените" имат свои кандидати, но целта е да се явим с обща листа с много представители", допълни той. Според него нещата с бившия му съпартиец Петър Москов, който сега развива собствен политически проект, нещата са доста различни. "Пред него стои голям избор дали да остане в демократичния център-дясно и ако ще остане такъв, трябва да се заяви като опозиция на Бойко Борисов", каза Кънев и коментира, че десният избирател е доста радикализиран. "Ако, недай Боже, някой от нас си прави сметката за коалиция с ГЕРБ, че бъде ритан на кварталната си улица на следващия ден след изборите. Другият вариант пред Москов е превъплъщението на един демократ в националист, но е много стар за подобна промяна", коментира бившият лидер на ДСБ. В отговор на въпрос той каза, че дори не е мислил да се кандидатира за кмет на София и подчерта, че е натрупал много негативи, заради направените компромиси в политиката.

Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата за изборите за Европейския парламент, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, но те имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно, съобщи Медиапул. Това коментират от социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп", която представи в неделя свое проучване за нагласите у нас за евровота. Според данните от проучване, проведено в края на февруари, ако тези избори се провеждаха тогава, ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2 на сто от имащите право на глас българи, а БСП биха останали втори с 19.4 процента. Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат. "Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто. За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.
Около 28% от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията. Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.  Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.

Още по темата