facebook
twitter

Горещи новини

Радан Кънев иска ЕНП да се раздели с корумпирани хора като Бойко Борисов

Сто години няма да стигнат на десницата да иска прошка от симпатизантите си
3276
БГНЕС
Радан Кънев

ЕНП ще спечели ако се раздели с хора, които са силно корумпирани, крадат европейски фондове и налагат цензура на медии, коментира зам.-председателят на ДСБ и част от ръководството на "Демократична България" Радан Кънев пред БНТ в неделя. По думите му става въпрос за унгарския премиер Виктор Орбан, срещу чиято партия ФИДЕС европейските демократи може да задействат процедура за изключване, за укриващия си в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски, който бе осъден в родината си,  и за българския премиер Бойко Борисов. "След десет години на пълна политическа склероза, след десет години, в които майсторът на политическото оцеляване Бойко Борисов, който подобно на храста от песента на Васко Кръпката само оцелява ден след ден, Бойко оцелява на гърба на народа, обрасъл е върху българите и спира всяка развитие в името на собственото си оцеляване", каза Радан Кънев, коментирайки състоянието в България. Той призна, известен пръст за това има и десницата, която по думите му "толкова много поводи има да иска прошка, не само на Заговезни, че и сто години няма да й стигнат".

Въпреки че "съдбата на Реформаторския блок влиза в категорията "Излагация", според него десницата у нас има солиден и реален шанс да излъчи евродепутат и "това е борба, която десните трябва да спечелят, защото такова участие е важно не само за България".Според Кънев сравнението между случващото се при "Обединените патриоти" с това, което беше, при десницата, не е приятно, но е основателно. "Без истинско вътрешно единство – не декларативно, в център-дясно и без драматично разграничаване от ГЕРБ и Борисов, няма как да изиграем ролята на модернизатор и прогресивна дясна сила, която избирателите очакват от нас", коментира още Радан Кънев. Той каза, че в "Демократична България" са показали, че властта може да се напуска достойно и даде пример с доброволното оттегляне на ДСБ от коалицията с ГЕРБ в предишният кабинет на Борисов, и с "Да, България", сформирана от бившия правосъден министър Христо Иванов, също напуснал правителството на ГЕРБ заради блокиране на съдебната реформа. "Това са личности и политически партии, които са показали, че могат да напускат властта с достойнство и да слизат по стълбата на Смирненски. То обикновено завършва с падане, както и в нашия случай, но поне бе с достойнство и не се срамувам от това", каза Кънев.
Според него "Европа е стигнала до ниво, в което не може да спре в този бюрократичен консенсус, силно олицетворяван от Юнкер и с ишиаса, и с неуместното му чувство за хумор, а трябва да се развива". Той обаче посочи, че това "няма да стане със 70-годишни бивши премиери, тъй като Европа има нужда от нови лидери". Радан Кънев посочи, че "Демократична България" не е на този етап на единство, за който мечтая, но все пак сме напреднали". По думите му всяка от партиите има свой фаворит за водач на листата. "На ДСБ е Светослав Малинов, на "Да, България" - Стефан Тафров, "Зелените" имат свои кандидати, но целта е да се явим с обща листа с много представители", допълни той. Според него нещата с бившия му съпартиец Петър Москов, който сега развива собствен политически проект, нещата са доста различни. "Пред него стои голям избор дали да остане в демократичния център-дясно и ако ще остане такъв, трябва да се заяви като опозиция на Бойко Борисов", каза Кънев и коментира, че десният избирател е доста радикализиран. "Ако, недай Боже, някой от нас си прави сметката за коалиция с ГЕРБ, че бъде ритан на кварталната си улица на следващия ден след изборите. Другият вариант пред Москов е превъплъщението на един демократ в националист, но е много стар за подобна промяна", коментира бившият лидер на ДСБ. В отговор на въпрос той каза, че дори не е мислил да се кандидатира за кмет на София и подчерта, че е натрупал много негативи, заради направените компромиси в политиката.

Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата за изборите за Европейския парламент, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, но те имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно, съобщи Медиапул. Това коментират от социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп", която представи в неделя свое проучване за нагласите у нас за евровота. Според данните от проучване, проведено в края на февруари, ако тези избори се провеждаха тогава, ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2 на сто от имащите право на глас българи, а БСП биха останали втори с 19.4 процента. Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат. "Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто. За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.
Около 28% от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията. Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.  Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корупцията потопи под вода Венеция

15.11.2019

1296 3
ЦИК: Няма данни за тежки нарушения на вота в София

12.11.2019

542 15
БСП вече я няма в половин България

11.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

2452 32

Коментари

Страници

buratinob

Две знамена или онова другото ( южно от кръста ) не могат да живеят в едно семейство. 

Радане, да та ЕКСПЛОАТИРА кой та фане.😂

sneaky_humanoid

прогресивна дясна сила

Всичко ново е добре забравено старо. Но дали е забравено? Май поизбърза. 😁

Хулиган

Сетила се Мара...

Политици, сър...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/politit...

Delius
снимка на Delius

"прогресивна дясна сила"

 

е оксиморон пар екселанс.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

👍

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Несъмнено, само социалистическа партия, чиито членове и избиратели са на средна възраст над 70 години, може да бъде истински прогресивна и лява здрава сила.😎

wreckage
снимка на wreckage

Ако за момент се апстрахираш од бесепето, може би ще схванеш апсурдността на конструкцията "прогресивна дясна сила".

Джиджи

😂👄👏

TheBoss

Забавен е Раданчо. Коалицията със Зелената мафия пък доказва колко чиста е т.нар. десница.

Лoвkия

Жиф ли е още тоя жмел?

Гларyс

Заради такива палячовци така нареченото дясно, сумарно на избори изкарва под процент. Даже Светльо Хиподила спечели повече гласове от десните...

mr_self_destruct (непроверено)

не му се връзвайте на знамето - това е обикновен предизборен трик.

wreckage
снимка на wreckage

факт е, че палячофците имат затруднения да обяснят точно с кво техните инициативи биха подобрили живота на избирателя. Обаче е факт, че герп също не може да обясни тва, а фсе пак се намират към един милион гласоподаватели да гласуват за тех.

 

Предвит тези диаметрално противоположни реакции на електората на едно и също одсъствие на стимул сметам, че е основателно да се претположи, че електоратът не се вълнува нито од подобрението на живота си, нито од тва кой е по-десен, нито пък од тва wtf е дясното.

 

Од горното ме налазва подозрение, че има вероятност електоратът да е леко тъп и че не само и не точно партиите са одговорни за тва.

Стоф

От Радан Кънев до сега не съм чул, или прочел нито една глупост. Докато от изявяващите се в управлението и техните клакьори глупостите, простотиите и продажността са обичайни прояви. 

buratinob

Дефинирай "глупост".

Нека е нещо по-различно от това да се кълнеш, че ще вкараш ББ в затвора, а после в името на Слабилността, на България, на едни кинти да легнеш с него в едно легло/правителство.😂

Джиджи

От Радан Кънев до сега не съм чул, или прочел нито една глупост.

Факт!!! 👍👏

 

А на Буратино да му обясняваш и 1001 нощ, че в тази страна няма други освен Радан Кънев и Хр.Иванов, които да са се отказали с достойнство САМИ от властта, т.е. от "копанята", пак няма да те разбере!

 

Поради липса на връзки в 🎃–та. 👅💃

 

Желязко Желев

Четох до половината.Реших да не си губя времето с глупаци/Р.Кънев/ и  преминах да чета коментарите.До твоя.По добре да бях дочел Радан.Няма спор в политикат е пълно с дебили един даже 10г. управлява еднолично.И на тоя фон Радан и ко не могат да съберат 4%.Като изключим умисъл в провалите остава още по голям дебелизъм.За капак ми казва "Искам прошка щото съм идиот"

sneaky_humanoid

Нищо абсурдно няма в конструкцията. Напротив - вече сме го виждали.
urupuchi

👌

Лoвkия

От Радан Кънев до сега не съм чул, или прочел нито една глупост. Докато от изявяващите се в управлението и техните клакьори глупостите, простотиите и продажността са обичайни прояви. 

Ееех, Гълъбова, Гълъбова...

Magi

Тук вече съм съгласна с Р.Кънев. Дошло е време и леви и десни да се обединят и да изгонят тази кохорта , кочто ни е яхнала 10г.

Джиджи

Тук вече съм съгласна с Радан Кънев.

👍👏

mr_self_destruct (непроверено)

абе тия платиха ли си членския внос или това си беше обикновен фейк нюз генериран от шайката?

Джиджи

По–горе имам точно 4 коментара В ПОДКРЕПА на Радан Кънев.

 

А който иска – да чИте ... 😎

Памфуций
снимка на Памфуций

"прогресивна дясна сила"

е оксиморон пар екселанс.

Само за онези, които мешат "дясно" с "консервативно". За тях, например, БСП е "прогресивна", защото е "лява" (ако и какво и е точно лявото тепърва предстои да се разбере), ако и същата тая партия в момента да е взела на въоръжение мантрата за "традиционни ценности".

buratinob

Поне разбрах , че всеки "десен" си има лична партия.

Лесно ще се преброят по номерата в бюлетината.

Да са готови за кметските.😂

маодънпин

Радан Кънев иска ЕНП да се раздели с корумпирани хора като Бойко Борисов

С хора, които са силно корумпирани, крадат европейски фондове и налагат цензура на медии.

 

ББ - КОРУМПИРАН

ББ - КРАДЕ ФОНДОВЕ

ББ - ЦЕНЗУРИРА

 

Възмутен съм.

Такава клевета. Как може?

 

Да му поискаме прошка.

Прости за грозните думи , БАЩИЦЕ !

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Трябва да биде напомнено на г@зознаменния,че файтонът с люде,чийто кочияш е,не твърде отдавна също бе бръкнал в кацата с медеца.А накрая послужи като гюдерия,с която Банкянският Чудотворец си избърса оная работа.Покаянието няма да хване дикиш,нито пък прозрението(едва сега!!!),че Буцю бил крадлив!Че Той си е лъжлив и крадлив още от детските ясли.Крадял от другите деца филиите с мас.Що чак сега се разревахте????

Гларyс

Щото са в поредния си предизборен катарзис :)

bay Dragan

Хубаво момче е Той, каза Ерик Рубин.

За Ерик 👍

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×