Медия без
политическа реклама

Работодателите са против смяната на трудовите книжки

03 Окт. 2019
Сега

Идеята на Министерството на труда и социалната политика да подмени хартиените трудови книжки с нови в друг цвят и със съвсем малки промени в графите, е излишна, защото не се вписва в тенденцията за електронизацията на документооборота, гласи становище на Българската стопанска камара.

Категорично е неприемлива идеята сега съществуващите хартиени трудови книжки да бъдат заменени с нови, които на практика се различават в много малка степен. Предвидените нови графи, съдържат изискване за попълване на реквизити, които не съществуват от години, пише стопанската камара в отговор на уверенията, че измененията целят намаляване на административната тежест.

Работодателската организация възразява и срещу новото ново задължение за компаниите – да купуват нова книжка, когато съществуващата вече е запълнена, докато сега снабдяват работника само ако постъпва на работа за пръв път в живота си.

БСК настоява да се подновят разговорите за въвеждане на електронна трудова книжка, която постепенно да замести хартиената и за създаването на обща система за контрол на трудовия и осигурителен стаж.

Още по темата