Медия без
политическа реклама

Социалните помощи и мерки остават без промяна през 2023 г.

Служебният кабинет очаква удължаването на бюджета да не затъне в дълга парламентарна процедура

31 Окт. 2022Обновена
Социалният министър Лазар Лазаров и финансовият Росица Велкова увериха, че няма да има намаление на социалните плащания и мерките за подпомагане на бизнеса и хората догодина, въпреки липсата на нов бюджет.
Илияна Кирилова
Социалният министър Лазар Лазаров и финансовият Росица Велкова увериха, че няма да има намаление на социалните плащания и мерките за подпомагане на бизнеса и хората догодина, въпреки липсата на нов бюджет.

Всички социални плащания, в това число и увеличените от 1 октомври пенсии, ще бъдат запазени в същите размери и след Нова година. Това се гарантира от удължаването на действието на тазгодишния бюджет през новата 2023 г. до съставянето на редовно правителство. Мерките за подпомагане на бизнеса и хората също ще продължат да действат през 2023 г. въпреки липсата на нов бюджет.

Това увериха днес министрите на финансите и на социалната политика Росица Велкова и Лазар Лазаров по време на обсъждането със синдикатите и работодателите на т.нар. удължителен закон за бюджета.

"Общините също трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране на реалния размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците", поясни още финансовият министър. Велкова уточни още, че въпреки липсата на нов бюджет, с удължаването на стария е уредено и финансирането на непредвидени разходи в случай на бедствия и други спешни решения.

Здравният министър Асен Меджидиев обясни, че се гарантират и разходите и мерките за преодоляване на ковид-пандемията, както и допълнителните плащания към спешните медици и закупуването на ваксини срещу коронавирус.

Днес е последният ден, в който правителството по закон трябва да представи в парламента проектозакон на бюджета за следващата година. Служебният кабинет отказа тез днида направи това с доводите, че не може да определя политики и това е работа на редовен кабинет с парламентарно мнозинство зад гърба му. Затова кабинетът на Гълъб Донев ще внесе в НС законопроект, който удължава действието на трите бюджета от тази година - на държавата, на НОИ и на здравната каса, до излъчването на редовно правителство. Засега обаче няма изгледи партиите в парламента да се разберат за управленска коалиция.

Днес след съвета за тристранно сътрудничество служебният кабинет се събра за извънредно заседание, за да одобри проекта на закон за удължаване действието на тазгодишния бюджет и през 2023 г.

„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство – как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо“. С тези думи започна заседанието служебният премиер.

"Личното ни мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", каза Донев. И посочи, че има основателни опасения за превръщането на приемането на бюджет в предизборно наддаване при този силно фрагментиран парламент. "Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са напосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура“, каза още служебният министър-председател.

По-рано днес пред синдикатите и работодателите финансовият министър Росица Велкова припомни, че досега няма служебно правителство, което да е внасяло закон за държавния бюджет на България за съответната година и той да е бил приет от парламента. Изключение била единствено актуализацията на бюджета през 2021 г., направена по време на служебно правителство.

Работодателските организации одобриха предложението за удължаване действието на тазгодишния бюджет и догодина. „Това е единственият правилен подход. Всякакъв друг подход крие много рискове от раздуване на дефицита и опасност да влезем в гръцки сценарий с дълга“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Синдикатите обаче са недоволни, че минималната заплата ще остане без промяна на нивото от 710 лв. след 1 януари 2023 г. незнайно колко време, както и заплатите в редица сектори, в които има необходимост от повишения. 

Още по темата