Quantcast

Медия без
политическа реклама

Работодателите призоваха фирмите да свалят цените

Причината е в по-високите компенсации за тока

08 Дек. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Четирите национално представителни организации на работодателите призоваха всички производители, доставчици на услуги, вносители и търговци да свалят цените, след като Народното събрание гласува тези дни по-високи компенсации за тока.

На специална пресконференция АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ благодариха на всички народни представители, гласували по-високите компенсации за 2023 г., като определиха това за "национално отговорно отношение в интерес на конкурентоспособността на бълагрската икономика и всеки един гражданин".

В момента всички небитови потребители на електроенергия са компенсирани за разходите над 250 лева за мегаватчас, но от Нова година прагът е 200 лв. за мегаватчас, което означава, че разходите им за ток ще намалеят. 

Големите предприятия също ще получават по-високи компенсации за потребената електроенергия догодина наред с малките и средните фирми. Това на практика одобриха депутатите в Народното събрание днес, след като прегласуваха свое решение отпреди две седмици.

"Призоваваме всички производители, вносители, доставчици на услуги, търговци да калкулират тази стабилност в цените в посока надолу", заяви Добри Митрев, председател на БСК.

"Очакваме цените по цялата верига от производството до цената на дребно, ако не бъдат намалени, то да бъдат задържани, за да се укроти и върне инфлацията и да може България да постигне целта си за влизане в еврозоната през 2024 г.", посочи Васил Велев от АИКБ. 

По думите му бизнесът трябва да прояви отговорност и етичност, дори "да затегне малко коланите", но все пак да търси резерви и за вдигане на доходите на работещите.

КОНТРА

В същото време работодателските организации се противопоставиха на плановете да се завиши максималният осигурителен доход на 4200 лв. догодина. Този таван бе гласуван на първо четене в социалната комисия в парламента. "В началото на 2022 г. максималният осигурителен доход бе 3000 лв., от 1 април стана 3400 лв., а сега се предлага да скочи от 1 януари 2023 г. на 4200 лв. За една година това е ръст от 53%. Това е безумно, вредно и икономически необосновано", заяви Васил Велев.

Подобен скок на разходите на работодателите, наред с гласуваното на първо четене увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. за 2023 г. ще ограничи възможностите за инвестиции на фирмите и ще увеличи сивия сектор, посочиха работодателските организации. Според тях политиците грешно четат евродирективата за минималната заплата, където никъде не се посочвало, че тя трябва да е равна на 50% от средната заплата за страната.

Бизнесорганизации от информационните и високите технологии реагираха още по-критично на намеренията максималния осигурителен доход да се завишат до 4200 лв. 

"Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната", се казва в позиция на няколко сдружения, сред които Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ , Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/.

Според ИТ сектора увеличаването на тавана за осигуряване е удар върху средната класа в България. "Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас", посочват от сектора.      

 

 

 

Още по темата