Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин пристига в Истанбул заради „Турски поток“

Поводът е завършването на морския участък на газопровода

19 Ноем. 2018
ЕПА:БГНЕС архив

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристига на еднодневна визита в Истанбул по повод завършването на морския участък на газопровода „Турски поток“, съобщава TACC, цитирана от Агенция Фокус.
От пресслужбата на Кремъл поясниха, че в Истанбул руският лидер и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще участват в специална церемония чрез видеоконференция. „Също така ще се състои среща между Путин и Ердоган, в хода на която ще бъдат обсъдени въпроси за по-нататъшното развитие на руско-турските отношения, актуалната и регионалната международна проблематика“, се казва още в разпространеното съобщение.
През 2018 г. Путин посети Турция два пъти. Визитите бяха свързани с участие в международни срещи за Сирия: през април във формата Русия-Иран-Турция и през октомври във формата Русия-Франция-Германия-Турция. И в двата случая лидерът на Кремъл води отделни преговори с Ердоган. Последната визитата в Турция на Путин специално за среща с турския президент бе на 11 декември 2017 г.

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод под Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция, припомня пък БГНЕС. Дължината на морската част на тръбопровода трябва да бъде около 910 км, земната част на турската територия - 180 км. Първата линия ще бъде предназначена за доставка синьо гориво за турския пазар, а втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка линия е 15,75 милиарда кубични метра газ годишно. Началото на експлоатацията на газопровода е планирано в края на 2019 г.

"Доволни сме от изграждането на „Турски поток” в този вариант. Разглеждат се възможности за продължаване на газопровода през европейската територия, включително по маршрута България, Сърбия и Унгария с достъп до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия”. Това каза преди два дни руският външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица в Будапеща американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели и заяви, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие."Русия използва проекта за тръбопровод "Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод "Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа. САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, заяви още американският министър на енергетиката, цитиран от БГНЕС

Още по темата