facebook
twitter

Горещи новини

Президентът наложи вето на сделката за F-16

Сред мотивите са липсата на общо съгласие и резкия скок на бюджетния дефицит
5790
Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Депутатите одобриха закона на последното си заседание в петък, 19 юли.

В момента Румен Радев е на държавно посещение в Хърватия. Според съобщението, поради голямата обществена значимост на този въпрос, президентът ще направи изявление за медиите след приключване на посещението си - на 24 юли, сряда, в 18 часа.

За да бъде обезпечено плащането по сделката наведнъж финансовото министерство вече пое нов вътрешен дълг от 500 милиона лева, въпреки бюджетния излишък от над 3 милиарда лева. На 29 юли предстои нов търг за държавни ценни книжа за още 200 млн. лв., с което новият дълг ще достигне 700 млн. лв. Според Закона за държавния бюджет новоемитираният държавен дълг не може да надхвърля 1 млрд. лв., но само на вътрешния пазар. Планираният бюджетен дефицит за тази година се очаква да достигне 2% вместо планираните 0.5%

В мотивите си Румен Радев заявява, че като държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България не може да остана безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия.

„Приетият Закон за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде успешен финал на усилията и проведените преговори по този въпрос. Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно.

В своята практика Конституционният съд (Решение № 9 от 1999 г. по к.д. № 8/1999 г.) е имал възможност да подчертае неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор - предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт. Предвид това законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети F-16 Block 70, следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от Конституцията - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“.

Особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура.

Предвид изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB “Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка” (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA “Боеприпаси в подкрепа на F-16” (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD “Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR “Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване” (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.”, се казва в мотивите на президента.

Ключови думи:

Ф-16, президент, вето
46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Независим кандидат печели президентските избори в Тунис

14.10.2019

334
В Тунис избират президент на втори тур

13.10.2019

75
Румъния се запъти към предсрочни избори

11.10.2019

334

Коментари

Страници

Диагностик

 по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. 

Не е възможно постигане на съгласие по нито един значим въпрос.

БЪЛГАРИ СМЕ! 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Дупетатите набързо ще му препикаят ветото.

Не разбрахте ли, че с тази Конституция сме дотук.

Или президентска република или да се закрие поста президент, и без това няма никакви възможности да влияе върху реални действия в България.

Хумангоид

Не съм капацитет - може ли да НЕ посочи дата за избори?

n00b

@Бончо Генчев

Представи си президентска република с Плевнелиев начело ?!

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Отговарям, няма как да стане, защото Чехльо е "назначен" от ... премиера, което е правен абсурд.

Говорим за президентска република при която президента назначава премиера и го уволнява, ако се наложи.

А не обратното.

paragraph39

Президентът Радев може би /ме/ чете в този форум?!

Справка:

Тема: "Валери Симеонов: Решението за F-16 е взето под диктат от Вашингтон"

22/07/2019 - 05:36

paragraph39:

"...Само вето на президента/ако мине в Парламента?!/ или решение на КС могат да отменят тази одобрена вече от Парламента сделка! ТЧК"

Нафарфор

Ами ако можеш обясни как един Ф16 може да струва $200 млн. Разрови се в гугле има цени и на Ф35 и на Су 35, които са следващо поколение самолети. Не ни правят на идиоти, просто щото сме си такива!

mi6osp.

Няма друго обяснение -  с 8бр. ф16  на цени колкото САЩ му поискаха, Борисов откупува мръсно натрупаното богатство. 

Диагностик

Пилота да си гледа екскурзиите.

dream team
снимка на dream team

А ти си прегледай диагнозата.

Звън®
снимка на Звън®

Участвай и спечели

 

Народното събрание организира лотария сред избирателите. Участниците в  нея трябва да отговорят на въпроса:

 

Какво ще прави Тиквоний I Хипертоник по време на обсъждане ветото на президента върху сделката за F16?

 

 Възможните отговори са:

 

1.

Ръкави запретнал, комбайн ще кара.

Ще жъне - хляб за народа от Добруджа златна.

 

2.

Яхнал говновоза партиен

с риза снежнобяла,

ръкави запретнал

ще смуче лайната народни

укрити из нужници селски.

 

3.

С вратовръзка,

ръкави запретнал

ще трича прасета -

африкански чумясали.

 

4.

На спиртника прашен

в скромната кухничка лятна

чорбица от бобец ще готви.

Рецептата стара ще иска

да тури престикалка -

от булка ръчнотакана.

Ще я върже на снагата си гола, 

на фльонга над рунтавий задник,

с мустаки кат на войводата Хитов.

 

 

Отговорите изпращайте на адрес infocenter@parliament.bg

Първите трима, изпратили верен отговор, ще могат да нацелуват произволна дама ог парламентарната група на ГЕРБ.

slavabg

Пфффф, заради наградата отказвам да се пробвам! 👎

 

ЖГЕРБ, не са за гледанье, камо ли за цалюване 😆

 

 

 

Purple_Haze

👍

Sapienti_sat

Малко фантастика:

 

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Депутатите одобриха.

protor

Деси, връщай кроните!!!

seyko

Тогава щяхме да бъдем най-голямата американска база в света.

slavabg

Как можем да станем Президентска Република?

 

То се е видяло, че положението ни вече е патово и друга алтернатива нямаме... и НЕ, не си представям плювналийф или боко президенти! Абсурд! 

paragraph39

За размисъл:

РЕН ТВ: НАТО се опитва да вкара България във войната...

23.07.2019

http://www.focus-news.net/news/2019/07/23/2683092/...

 

Stern

Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

Какво му е неизясненото?

Цени, гаранции и срокове за доставки - по усмотрение на американците.

Неустойки и обезщетения - дължими само от нас, пак по усмотрение на американците.

OldTen

Онова пак се обади неподготвен!

Предводител на ...

Явно имаш предвид образа си в огледалото.

Purple_Haze

Нашите изтребители F-16 - част от „Прегръдката на анакондата”

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

http://glasove.com/categories/komentari/news/nashi...

По време на Гражданската война в САЩ (1861-1865 г.) настъпва период, в който войските на Севера не могат да преодолеят съпротивата на Юга. Тогава Северът организира блокада, в резултат на която Югът остава без оръжие, боеприпаси и храна. Журналисти определят този елемент от стратегията като „Прегръдка на анакондата” (анакондата е змия, която напада жертвата си от засада и я задушава преди да я погълне). Такава стратегия беше планирана и осъществена от САЩ през 80-те г. на ХХ век спрямо СССР с цел, първо, унищожаване на СССР и, второ, разделяне на Русия на няколко самостоятелни републики. Първата част беше реализирана и малко не достигна да се осъществи и втората...

PlaNed
снимка на PlaNed

Някой дали се е сетил, преди да публикуват съобщението, да позвъни в Правителствена?

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

9%, според преброителя им Цецо.

paragraph39

STERN,

/:/

Какво му е неизясненото?

Цени, гаранции и срокове за доставки - по усмотрение на американците.

Неустойки и обезщетения - дължими само от нас, пак по усмотрение на американците.

........................................................................................................................

Само да доуточня и доизясня:

КОЙ е участвал- с негова Оферта и го е спечелил!- в Конкурса за Обществената поръчка за покупка на бойни самолети за българските ВВС: Правителството на САЩ ли, или сащската частна фирма "Локхиид-Мартин", която е производител и собственик на тези Ф-16 бл. 70?! Още повече, че тези самолети НЕ са и НЯМА да бъдат собственост на Пентагона/Правителството на САЩ?!

Тогава, в качеството на какъв Правителството на САЩ определя чисто търговските условия/които си посочил и още други такива!/ по тази сделка за милиарди?!

И, можеше ли тези чисто търговски условия по сделката да са ПО-ИЗГОДНИ за България от договорените сега, ако България преговаряше ДИРЕКТНО, без Посредник/комисионер?!/, с частната сащска фирма производител и собственик на тези самолети "Локхиид-Мартин"?!

А?!

Никой, който знае, НЕ казва?! Защо?!

 

fractal

Какво е това нато което иска пари от защитаващи териториалната цялост и населението на страна от алианса

Ако некой ни нападне как стои въпроса с провизиите и мунициите 

SSlavov

не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие

 

Да се направи референдум : 

1. За колко $ да ни продадат хамериканците пингвините 

2.Колко лева  да е заплатата на президента - до постигане на консенсус от поне 80% да получава средната пенсия 

3.Редно ли е президента на Австрия да пътува в метрото без охрана 

 

 

Диагностик

Предизвестено вето. Още при заиграването му със стария модел, недоокомплектован Грипен се разбра, че няма да пусне решението на НС от първи път. Тук не става въпрос за закон, а за национален интерес и сигурност. 

Приемането на решението на 1 и 2-ро четене в един ден се наложи, за да могат преуморените депутати да си попекат задниците. Срокът на договора изтича до 3.09. 
Дали някой не желае нови преговори?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Деси, връщай кроните!!!

💨

Цецовщини.

 

 Още при заиграването му със стария модел, недоокомплектован Грипен се разбра, че няма да пусне решението

 

Още цецовщини.

 

Седем с един...

Симпли, оставете цецовщините, те просто си минават ей така, и вижте какво е изак...по темата един доста закръглен господин, подвизаващ се в ЕП...

https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×