facebook
twitter

Горещи новини

Президентът: Армията продължава да се топи

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България, обяви Румен Радев във Велико Търново
1768
БГНЕС архив

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище, цитиран от президентския прессекретариат.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава. Румен Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение. „Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена. „С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България. „Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, категоричен беше президентът.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Във Велико Търново държавният глава разгледа учебно-материалната база на Националния военен университет „Васил Левски“, а после посети Православния храм „Св. Седмочисленици“ и поднесе цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в района на висшето училище, пише още президентският прессекретариат.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът насрочи евроизборите за 26 май

19.03.2019

620 12
Театровед и лекар в Стратегическия съвет на президента Радев

18.03.2019

1810 23
Критичка на властта печели първия тур на президентския вот в Словакия

18.03.2019

211

Коментари

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

ох притесних се  че тоя няма да изкока  някое?

 

 

 Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“

тва натовците ще да са...

дълг нямат чест също 

идеали=$$$

 

Hauptmann
снимка на Hauptmann

***

Hauptmann
снимка на Hauptmann

****

sofeto

Ми че тоя мунчо не се ли "стопи" и той от армията. А да, га стане война!

2-of-spades

техника колкото щеш по света. кеф ти с400, кеф ти пейтриът. f-35 или су-57.

няма кинти, а?

 

той, войнишкия фолклор, вече е измислил едната причина. нарича се АЗП.

аванс-заплата-пенсия. това са А-Зе-Пе-тата, дето добре си похапват квото разбират под добро ядене, обичайно боб-чорба с тлъсто свинско и кисело зеле. напоследък и на стекчета се понаучиха.

 

но да не е едностранчиво, проблемите на армията са същите като навсякъде другаде: раздути чиновнически щатове и шуробаджанащина.

избори, брато, нема как, нали?

 

за 30 години толкова много хора отидоха на улицата, животите им бяха съсипани. няколко милиона. ся за некви си 200-300 хиляди?

 

няма смел човек.

 

 

TheBahurKing

 ... и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава.

Другарю атлантик, ами нали точно този, с когото се ръкува и "разговаря", поиска от членките на НАТО увеличение на вноските за издръжка и превъоръжаване на пакта?

И тази армия, за която толкова милееш, тя от кого ще ни пази и срещу кого ще хвърлиш един ден, та ти е толкова важно да е силна, обучена и добра въоръжена?

2-of-spades

ти па, заблуждаваш кат любимешки циганин с карпузите: тоа ангажимент за 2-та % го пое плевню

Johnny2965

Да. Армията ни е нужна най-вече, за да сдържаме агресивността на Русия (по Плевнелиев)!

Друго щеше да е ако и нашите кораби и подводници, подкрепяни от авиацията, се отправят към Азовско море!

rorik

==Другарю атлантик, ами нали точно този, с когото се ръкува и "разговаря", поиска от членките на НАТО увеличение на вноските за издръжка и превъоръжаване на пакта?==

 

И такива "бедни" държавици като Франция и Германия ,  се кооперираха за да си купят по ефффтино свестни машинки , а ние като по богати ше обучаваме льотчици , на таралясници и ще купуваме таралясници.

 

Едва ли знае че има едни такива самолетчета дето летят без льотчици и можем да си спестим "груз 200" .Явно не знае , след като само за хора и льотчици приказва а и за едни машинки , дето докато Миг- неш и си изляязъл от границите на България.  

Някои хора си останаха в 20-ти век , а ние такива ги избираме за президенти в 21-ви. .

Drum-Bass

А някои дори в 19-ти...

Кокошките да са живи, да снасят, че в това благоденствие ще вземем да ги забравим...

rurade
снимка на rurade

Ще се свиква опълчение ,ако стане нещо!

Младите не са били в казарма,а запасняците са вече дъртаци...

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Нормална армия имахме на 19 май 1934 година. А тия пльошковци сега за две стинки работа не могат да свършат. Че и маршируват вече катчели излизат от бар Синята стрида....армия било....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×