facebook
twitter

Горещи новини

Президентът: Армията продължава да се топи

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България, обяви Румен Радев във Велико Търново
1771
БГНЕС архив

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище, цитиран от президентския прессекретариат.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава. Румен Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение. „Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена. „С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България. „Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, категоричен беше президентът.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Във Велико Търново държавният глава разгледа учебно-материалната база на Националния военен университет „Васил Левски“, а после посети Православния храм „Св. Седмочисленици“ и поднесе цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в района на висшето училище, пише още президентският прессекретариат.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът: Не аз викам всяка сряда главния прокурор

19.05.2019

2460 25
Томислав Дончев: Гнусно е да си правят китни къщи с публични средства

14.05.2019

Таня Петкова

2619 11
Цацаров смъмри президента

13.05.2019

2820 29

Коментари

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

ох притесних се  че тоя няма да изкока  някое?

 

 

 Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“

тва натовците ще да са...

дълг нямат чест също 

идеали=$$$

 

Hauptmann
снимка на Hauptmann

***

Hauptmann
снимка на Hauptmann

****

sofeto

Ми че тоя мунчо не се ли "стопи" и той от армията. А да, га стане война!

2-of-spades

техника колкото щеш по света. кеф ти с400, кеф ти пейтриът. f-35 или су-57.

няма кинти, а?

 

той, войнишкия фолклор, вече е измислил едната причина. нарича се АЗП.

аванс-заплата-пенсия. това са А-Зе-Пе-тата, дето добре си похапват квото разбират под добро ядене, обичайно боб-чорба с тлъсто свинско и кисело зеле. напоследък и на стекчета се понаучиха.

 

но да не е едностранчиво, проблемите на армията са същите като навсякъде другаде: раздути чиновнически щатове и шуробаджанащина.

избори, брато, нема как, нали?

 

за 30 години толкова много хора отидоха на улицата, животите им бяха съсипани. няколко милиона. ся за некви си 200-300 хиляди?

 

няма смел човек.

 

 

TheBahurKing

 ... и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава.

Другарю атлантик, ами нали точно този, с когото се ръкува и "разговаря", поиска от членките на НАТО увеличение на вноските за издръжка и превъоръжаване на пакта?

И тази армия, за която толкова милееш, тя от кого ще ни пази и срещу кого ще хвърлиш един ден, та ти е толкова важно да е силна, обучена и добра въоръжена?

2-of-spades

ти па, заблуждаваш кат любимешки циганин с карпузите: тоа ангажимент за 2-та % го пое плевню

Johnny2965

Да. Армията ни е нужна най-вече, за да сдържаме агресивността на Русия (по Плевнелиев)!

Друго щеше да е ако и нашите кораби и подводници, подкрепяни от авиацията, се отправят към Азовско море!

rorik

==Другарю атлантик, ами нали точно този, с когото се ръкува и "разговаря", поиска от членките на НАТО увеличение на вноските за издръжка и превъоръжаване на пакта?==

 

И такива "бедни" държавици като Франция и Германия ,  се кооперираха за да си купят по ефффтино свестни машинки , а ние като по богати ше обучаваме льотчици , на таралясници и ще купуваме таралясници.

 

Едва ли знае че има едни такива самолетчета дето летят без льотчици и можем да си спестим "груз 200" .Явно не знае , след като само за хора и льотчици приказва а и за едни машинки , дето докато Миг- неш и си изляязъл от границите на България.  

Някои хора си останаха в 20-ти век , а ние такива ги избираме за президенти в 21-ви. .

Drum-Bass

А някои дори в 19-ти...

Кокошките да са живи, да снасят, че в това благоденствие ще вземем да ги забравим...

rurade
снимка на rurade

Ще се свиква опълчение ,ако стане нещо!

Младите не са били в казарма,а запасняците са вече дъртаци...

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Нормална армия имахме на 19 май 1934 година. А тия пльошковци сега за две стинки работа не могат да свършат. Че и маршируват вече катчели излизат от бар Синята стрида....армия било....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×