Медия без
политическа реклама

Правната комисия придвижи връщането на стария праг за изборни преференции

26 Март 2019
Някои депутати гласуваха по този начин предложенията при второто четене в правната комисия
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Някои депутати гласуваха по този начин предложенията при второто четене в правната комисия

Комисията по правни въпроси, с председател Данаил Кирилов, прие на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преференциите. По този начин трябва да влязат в сила старите правила – 7% праг за парламентарните и местните избори и 5% за изборите за депутати в Европейския парламент.

Законодателната инициатива идва от ГЕРБ. Тя бе провокирана от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса при гласуването през февруари.

Между двете четене на настоящия законопроект имаше и други предложения, но те не срещнаха одобрението на мнозинството. Депутатите от комисията отхвърлиха настояването на НФС предпочитанията за кандидат за общински съвет да са валидни, ако броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 20% от гласовете, подадени за кандидатската листа. Патриотите смятат, че този праг е по-адекватен от 7-процентния, защото при него е възможно с около 100 гласа да бъде пренаредена кандидатската листа, което създава благоприятна възможност за използване на т.нар. корпоративен вот.

Мнозинството в комисията отхвърли и предложенията на ДПС, което настояваше Избирателни секции извън страната да се образуват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство и над 20 избиратели, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. От движението за пореден поискаха да отпадне и принципът на уседналост.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата