Quantcast
Правителството утвърди религиозните празници извън православните | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

2990
Снимка: Архив

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното, съобщи пресслужбата на кабинета.

Оттам добавят, че според Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 13 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - "Св.Св.Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - "Вси Светии" и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам - на 23, 24 и 25 май, Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед - 28 октомври.

За религиозната общност на евреите празниците са на 9 и 16 април - Песах, 19 и 20 септември - Рош Ашана, 27 септември - Иом Кипур и Сукот - на 3 и 11 октомври.

Арменската апостолическа православна света църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, 5 април - Цветница, 12 април - Възкресение Христово, 19 юли - Преображение Господне, 16 август - Успение Богородично, 13- септември - Кръстовден.

Празничните дни за обществото "Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни - 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Общество за Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 9 март, Рама Навами - 2 април, Нарасимха Чатурдаши на 6 май, Кришна Джанмаштами на 12 август, РатхаЯтра - на 19 септември, допълниха от МС.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 5 юни - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни)

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоменанието на смъртта на Исус Христос на 7 април и конгресни дни на 26 и 27 юни, 10, 17 и 18 юли.

Евангелските църкви ще празнуват 31 октомври деня на Реформацията.

За празници на Будистката общност в България са определени: 24 януари - Нова година, 7 май - Денят на Буда, 5 юли - Денят Дхарма и 8 декември - Денят Бодхи.

Бахайска общност в България - 20 март Ноу Руз, 20 април - Резван, 23 май - декларацията на Баб, 29 май - възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата смърт на Баб, Рождението на Бахаулла - 19 ноември, се посочва в съобщението.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Екозащитници внесоха в МС петиция срещу престъпленията в Странджа

15.10.2020

379 1
Всички пътни нарушения ще се наказват директно чрез фиш

09.09.2020

2384 9
Кабинетът и днес направи непланирани харчове за десетки милиони

02.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3700 8

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Като ортодоксален пастафарианец отново не съм представен. И пак ми остава да си празнувам или празднувам кога си ща и майната му на правителството. То и без друго тоя график е сал за хранените Му хора.

peniko

Ma това всичкото горе на почивни дни ли става? Maл-e-e-e…..?

fierсe
снимка на fierсe

ич биля не стават!

 

служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

paragraph39

Я да видим какво казва Конституцията във връзка с Вероизповеданията:

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

...

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

...

Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

 

paragraph39

Редно е, конституциосъобразно и уважително към българските Граждани-АТЕИСТИ, щом Правителството на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България определя дни на "религиозните празници", да определи и ден-празник на Атеизма!

Например, 9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

 

Sergey Dimitrov

Подкрепям!

Кара Колю

"Например, 9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!"

Правилно, ама тогава и 14 декември трябва да стане празник. Щото тогава студентите издигнаха лозунга "Долу чл. Първи на Конституцията" и с това сложиха началото на края на комунизЪмЪт, който беше заменил християнската религия ?

Предводител на ...

9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

Що за глупост?

Предводител на ...

обществото "Бяло братство"

И ква "вера" "изповедват" тия?

paragraph39

ПРЕДВОДИТЕЛ НА...

/:/ §39: ...9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

...........................

Що за глупост?

.........................................................................................................................

Що за въпрос?!

 

 

paragraph39

КАРА КОЛЬО,

/:/ Правилно, ама тогава и 14 декември трябва да стане празник. Щото тогава студентите издигнаха лозунга "Долу чл. Първи на Конституцията" и с това сложиха началото на края на комунизЪмЪт, който беше заменил християнската религия 

.........................................................................................................................

ВЪХ?!

Ама студентите отделна религиозна "секта" ли са?!

Студентстването Религия/Вероизповедание/ ли е?!

При това, НЕзачетена от сегашното Правителство с "религиозен празник"?!

А?!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Като ще си избирам призната религия- нека да е Джамаат Ахмадия. Готини типове. Синкретичен ислям признал за светци ,освен Христос, Ганди, Бодхидхарма ( Буда- не първият- Сидхарма Гаутама,а доста по-късна епоха , изобразяван като космат брахицефал с европеидни черти- основоположник на дзен, ма от динамичният тип- не да пиеш чай от празна чаша, а да избиеш топлите на опонента с шут като път към духовно просветление) и редица други. Известни последователи- Касиус Клей, който слет това става Мохамед Али.

 

По неизвестни (всъщност са ясни- Дианета ги смята за заплаха за чуждият за нас сунизъм, особено с включването в Пантеона и на шиитски светци, както и с някои забежки към други синкретични тъечения) причини у нас "патреотите" са ги дамгосали като "радикали". Освен това течението предполага поне 300 дни в годината за някъф празник.

Gautama
снимка на Gautama

300 дни празници - спечели ме.

А "карабината" трябва ли да я режа............

Влез или се регистрирай за да коментираш