facebook
twitter

Горещи новини

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

1846
Снимка: Архив

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2020 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното, съобщи пресслужбата на кабинета.

Оттам добавят, че според Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 13 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - "Св.Св.Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - "Вси Светии" и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам - на 23, 24 и 25 май, Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед - 28 октомври.

За религиозната общност на евреите празниците са на 9 и 16 април - Песах, 19 и 20 септември - Рош Ашана, 27 септември - Иом Кипур и Сукот - на 3 и 11 октомври.

Арменската апостолическа православна света църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, 5 април - Цветница, 12 април - Възкресение Христово, 19 юли - Преображение Господне, 16 август - Успение Богородично, 13- септември - Кръстовден.

Празничните дни за обществото "Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни - 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Общество за Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 9 март, Рама Навами - 2 април, Нарасимха Чатурдаши на 6 май, Кришна Джанмаштами на 12 август, РатхаЯтра - на 19 септември, допълниха от МС.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 5 юни - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни)

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоменанието на смъртта на Исус Христос на 7 април и конгресни дни на 26 и 27 юни, 10, 17 и 18 юли.

Евангелските църкви ще празнуват 31 октомври деня на Реформацията.

За празници на Будистката общност в България са определени: 24 януари - Нова година, 7 май - Денят на Буда, 5 юли - Денят Дхарма и 8 декември - Денят Бодхи.

Бахайска общност в България - 20 март Ноу Руз, 20 април - Резван, 23 май - декларацията на Баб, 29 май - възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата смърт на Баб, Рождението на Бахаулла - 19 ноември, се посочва в съобщението.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зам.шеф на разузнаването поиска да си тръгне от поста

12.02.2020

3213 7
България влезе в Алианса за религиозни свободи, основан от САЩ

06.02.2020

1906 20
Никой не иска да бъде "Спасител на Перник"

30.01.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3212 10

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Като ортодоксален пастафарианец отново не съм представен. И пак ми остава да си празнувам или празднувам кога си ща и майната му на правителството. То и без друго тоя график е сал за хранените Му хора.

peniko

Ma това всичкото горе на почивни дни ли става? Maл-e-e-e…..?

fierсe
снимка на fierсe

ич биля не стават!

 

служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

paragraph39

Я да видим какво казва Конституцията във връзка с Вероизповеданията:

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

...

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

...

Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

 

paragraph39

Редно е, конституциосъобразно и уважително към българските Граждани-АТЕИСТИ, щом Правителството на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България определя дни на "религиозните празници", да определи и ден-празник на Атеизма!

Например, 9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

 

Sergey Dimitrov

Подкрепям!

Кара Колю

"Например, 9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!"

Правилно, ама тогава и 14 декември трябва да стане празник. Щото тогава студентите издигнаха лозунга "Долу чл. Първи на Конституцията" и с това сложиха началото на края на комунизЪмЪт, който беше заменил християнската религия ?

Предводител на ...

9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

Що за глупост?

Предводител на ...

обществото "Бяло братство"

И ква "вера" "изповедват" тия?

paragraph39

ПРЕДВОДИТЕЛ НА...

/:/ §39: ...9-ти септември/1944 г./- когато се слага начало на Атеизма, като държавна политика в България!

...........................

Що за глупост?

.........................................................................................................................

Що за въпрос?!

 

 

paragraph39

КАРА КОЛЬО,

/:/ Правилно, ама тогава и 14 декември трябва да стане празник. Щото тогава студентите издигнаха лозунга "Долу чл. Първи на Конституцията" и с това сложиха началото на края на комунизЪмЪт, който беше заменил християнската религия 

.........................................................................................................................

ВЪХ?!

Ама студентите отделна религиозна "секта" ли са?!

Студентстването Религия/Вероизповедание/ ли е?!

При това, НЕзачетена от сегашното Правителство с "религиозен празник"?!

А?!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Като ще си избирам призната религия- нека да е Джамаат Ахмадия. Готини типове. Синкретичен ислям признал за светци ,освен Христос, Ганди, Бодхидхарма ( Буда- не първият- Сидхарма Гаутама,а доста по-късна епоха , изобразяван като космат брахицефал с европеидни черти- основоположник на дзен, ма от динамичният тип- не да пиеш чай от празна чаша, а да избиеш топлите на опонента с шут като път към духовно просветление) и редица други. Известни последователи- Касиус Клей, който слет това става Мохамед Али.

 

По неизвестни (всъщност са ясни- Дианета ги смята за заплаха за чуждият за нас сунизъм, особено с включването в Пантеона и на шиитски светци, както и с някои забежки към други синкретични тъечения) причини у нас "патреотите" са ги дамгосали като "радикали". Освен това течението предполага поне 300 дни в годината за някъф празник.

Gautama
снимка на Gautama

300 дни празници - спечели ме.

А "карабината" трябва ли да я режа............

Влез или се регистрирай за да коментираш