facebook
twitter

Горещи новини

Правителството прие проектобюджета за 2020-а

Премиерът е на мнение, че до края на мандата му БВП ще стигне 130 млрд. лв.
1541
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството одобри финансовата рамка за догодина.  Догодина бюджетът ще бъде балансиран, а приходите и разходите в него ще бъдат близо 47 млрд. лева. Минималната работна заплата ще бъде 610 лева от догодина, а от 1 юли - пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто, предаде БНР.

До края на деня проектозаконите на бюджета на Здравната каса, Oържавното обществено осигуряване и републиканския бюджет трябва да бъдат внесени в парламента.  

До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в коментар на проекта за държавен бюджет, цитиран от "Фокус". "В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв. в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда“, допълни още той.

Борисов определи това като най-видния показател как се развива държавата. „Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля от 28 % до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме“, добави министър-председателят.

Борисов коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са предвидени и 60 милиона допълнително за Спешната помощ. „Нека тези пари да стигнат до сестрите лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката в „Пирогов“, но също и за цялостното саниране на сградата“, заяви премиерът. Той посочи, че в сферата на отбраната България постига всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета. „Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти“, добави още премиерът.  По негови думи безработицата е едва 4 % и на практика не работят само тези, които не искат.

За битката с корупцията и контрабандата премиерът обобщи, че сме с най-ниския показател в Европа по отношение на цигарите: "Най-черната икономика, с най-бързо ликвидната стока, която замърсяваше не само политическата, а и съдебната система и създаваше най-големите елементи на корупция, най-добрите в Европа". За здравеопазването Борисов нареди на Кирил Ананиев "и там се дават още, да стигат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението".

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Кръгът на Радев ми прати прекрасна госпожа да снима шкафчето

24.09.2020

Обновена

30585 324
Борисов: Мафията иска да ни свали

09.09.2020

10176 84
Икономиката се срина с 10% през април-юни

04.09.2020

676 3

Коментари

Хулиган

до края на мандата ще стигне 130 милиарда

Егати инфлацията!

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/

Justinian2
снимка на Justinian2

15 % ръст на БВП за следващите 45 години ?? ?

19namo

Нек' стигне 150 млрд, нек' се радват инвеститорите. А ФауВе подсмърчат тихо в ъгъла и си хапят джантите от яд.

ЗИП
снимка на ЗИП

130 милиарда лева ? Нема и 70 милиарда долара...

 

:)

 

Най-бедната държава в ЕС дори не мое стигне бвп на калпак да бъде "петцифрено число" !

 

:)

Кара Колю

А бе, Борисов не трябва ли да говори само когато го питат? Например - от БТV? ?

dobadoba

Чичко Бойко е веу'ик!

'което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем' - не може да му се отрече.

⚓️

Zmeja

Повишаването на цените на стоките и услугите , води до приблизително същото повишаване на БВП.

nottheone

Премиерът е на мнение, че у нас не работят само тези, които не искат

нещастник. но то ще му се върне 

19namo

Недей така, ето ФауВе например. Ми, не искат да работят у нас, и не искат.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

на практика не работят само тези, които не искат.

 

 

..това е най-големия проблем на тази власт...че не могат да накарат държавните чиновници да вършат работа...като решат да мързелуват и никой не може да ги накара да работят...

JollyRoger's

Хвалипръцковщина пред група манекени. Липсват само бурни ръкопляскания и нестихващи "Урааа! Да живей!"... ???

Генчо Бончев

Горкият, колко е заблуден, самовлюбен, същински Луи.

Той си мисли, че слънцето изгрява заради него.

Спирам дотук, че нещо напоследък все ходя да инвентаризирам фризера, как не им омръзна пък на тия ... демократични медии, тююю.

19namo

При подобно изявление е хубаво да се изброят фабриките, в които са ушити костюмите на тримата мъже от снимката. Евентуално- вратовръзки, обувки, чорапи, бельо, часовници, аксесоари. Хартията на която е отпечатана благата вест. Да види българският работник, че трудът му е ценен.

Генчо Бончев

Много точен коментар. ?

Едно време Данчо Ментата се хвалеше, че той не слагал вратовръзка за по-малко от 500 долара и не обувал чорапи по-евтини от 50 долара. И това още в зората на "промените".

Явно, човека още от социализма си е бил подготвен да се кланя на чужди господари и да купува чужди стоки. Повечето ни политици са от тази разцветка, отвън българи , а отвътре продажници.

Stern

Наскоро видях очи в очи Баце и бях изключително радостен от тази ни среща.

В Ретро музея във Варна.

Баце беше от восък и със запушена уста.

dissidentbg

БВП е измислица на руски евреин и е прекалено относителна величина. Отгоре на това се изчислява по три различни начина, всеки от който е несигурен, затова са три.

 

Според статистиката за БВП на глава от населението на България, дохода на човек излиза за месец че е 1360лв. Но според бюджета на България за 2018г, месечният доход на глава от населението е 400лв. Разлика от близо 1000лв МЕСЕЧНО.

 

ВСЯКО движение на стоки и услуги в България се облага с ДДС от 20%. Пак от бюджета на България за 2018г, общата сума на приходи от ДДС е близо 10 милиарда лева. От което излиза, че в движение са били 50 милиарда лева за ГОДИНА. Но това е един от начините за изчисление на БВП. Т.е. БВП равно на 50 милиарда лева. Неясно откъде идват останалите над 50 милиарда.  

 

ПП

За тези, които се интересуват как се изчислява БВП от разходите:

 

https://www.bankofengland.co.uk/knowledgebank/what-is-gdp

 

Обърнете внимание: Разходи на домакинства + разходи на държавата/правителството.

Но и едните и другите разходи се облагат с ДДС. 

Към изчисленият БВП се добавят инвестициите, които за 2018г са 3 милиарда лева. Също така се добавя нетният износ (търговското салдо) за България което е отрицателна величина и за 2018г е 3 милиарда лева, които НУЛИРАТ инвестициите.

 

 

ИвКо

БВП топли само кратуни тип "Хелоуин", сит останали са на студено. Ако се увеличи дедесето на 40% и услугите поскъпнат двойно и току виж БВП станал двойно по голям. Благодарим ти хелоуин.

ПП. Очкванията ми са някоя тиква да отговори реалността представена от дисидента.

dissidentbg

Въпрос е, защо за България се обявява БВП с такава стойност?

И отговора е много елементарен. БВП го изчисляват чичковците в долари. А България е от лагера на тези чичковци. Те са длъжни да рисуват розова картина за живота на сателитите им. Докато България не бе в техият лагер имаше нисък БВП. След като се присъедини към тях БВП започна да върви нагоре и както се хвали Бойко, ще стигне до небето. 

Кара Колю

Това не е ли неразрешена пропаганда в полза на Фандъкова? Не можа ли да изчака до другия понеделник?

dobadoba

Казването(напомнянето) на истината за пропаганда ли се води?..

⚓️

За протокола: не съм от привържениците на ГЕРБ.

майор

Вижте /както вика Гешов/, баце е обръкал нулите.

130 трильона са, не знам къде дреме Владко, та не го поправя.

И честит Хелоуин на тролетариата ?

Воден прах

Хелоуинът е ли обявен за партиен празник с национално значение на едни хора?

Zmeja

Истината е в отхвърленият показател "национален доход". В него дори не влезаше вътрешният транспорт защото за държавата това са разходи.

ЗИП
снимка на ЗИП

БВП на държавицата ни е безумно нисък.

 

Румънците отдавна ни изпревариха а албанците ни дишат във врата.

 

Сал от един голодранци от Украйна и Молдова сме по-добре. И от разни микродържавици от Западните Балкани...

 

:)

ThePal
снимка на ThePal

Като се изселят още 2 милиона и започнат да пращат $$$ БВП-то ще стигне 300млрд. Има няма половината външен дълг на византийците. Да жувей ! Виват !

...т@п@к ! откровен

Желязко Желев

                     Човекът от снимката говори неща от които бъкел не отбира.Не за пръв път.Но еднолично управлява колко беше? Бюджет от около 50млрд.

                       По доло ще цитирам данните за БВП и бюджет/федерален/на щатите за 100години.Защо на САЩ?Защото за 100г не преживяват крупни сътресения.Защото корелацията БВП ,Бюджет.Възход и падение на една империя е еднозначна.Не ме разбирайте погрешно,че съм за минимална намеса на държавата в обществото и икономиката.Напротив смятам ,че държавата има водеща роля.Но когато държавата е похитена от идиоти огромния бщджет има ефект на взрив  в АЕЦ в двора на къщата Ви.

                И така :САЩ

                                           1900-1916г      4%   от БВП

                                                16-    21г       расте до 20% БВП     Война е ПСВ

                                                31      41г       8%   от БВП  Великата депресия.Активна намеса на държавата.

                                                41-     45г      40%  от БВП   Втора световна война

                                                50-  2000г     18-20%     от БВП

              Оше еди жокер за размисъл:Прабългарската държава е била притегателен център за много народи.Две причини 1.:Висок морал-не признават робството не взимат роби не държат роби смятат го за унизително и за роба и за господаря му 2.Ниски данъци 1% от добитъка и то не от всичкия.Толкоз.

               Всички държави водят война с мръсните пари.Смята се че голям ресурс в престъпни ръце е висша опасност.Не е много логично но да допуснем ,че е вярно.Е какво правим когато престъпници получат правото да управлчват 50% от БВП???? Делян Пеевски И ДАНС??????

                 Много храна много плъхове.Египтените обожаствили котките.Румънците-Лара Кювеши.

                 Ние засега сме безхаберници и безбожници.Няма такава държава.

                 И да днес сме 1973г.На това отговаря днешното ни БВП.Другото е от лукавово.

Желязко Желев

                Брутния външен дълг на България в края на 2018г е 58% от БВП. За сравнение Русия има 29% двойно по малко.Сега се позамислете кой каква икономика има,какви ресурси и колко е задлъжнял.

               1990г България имаше около  1 000$ дълг външен на човек.Вземанията не ги броим.Това не попречи на западните банки да фалират държавата и да диктуват правила и закони тук.Днес имаме външен брутен дълг на

човек от  5 500 -7 500 $  .Зависи как броим населението.

               Към днешна дата на външни сили е много по лесно да фалират държавата ни отколкото преди 30години.Румъния която преди 30г  имаше  външен дълг 0% днес има съпоставим с нашия.

               Вярно е че с малки уговорки имаме сравнително нисък брутен външен дълг в ЕС.Но сме в средата от Източна Европа.

              Б.Борисов вероятно говори за държавният дълг но преди 30г срещу държавния дълг имаше национално богатсво.Само АЕЦ Белене стигаше да го покрием.Сега освен външен имаме и невъобразим вътрешен дълг на държавата.

              И най резонния въпрос-като сме цъфнали и вързали защо не го чувстваме ,а евакуирането продължава.

              Само този който не иска не работи ли?Човек който работи за 600 лева на практика спонсорира работодател ,държава и т.н. Такава заплата не му позволява просто възпроизводство.Това са и мнозинството работещи .И той естествено мигрира.Натоварването на оставащите се увеличава и те почват да се оглеждат.

                Та нито ''академичните' нито  'аз и ти прос'  аргументи на Борисов са истина,

                За мен загатката е той вярва ли си т.е/ вярва ли на тези които му пробутват клишетата или така му изнася.

ИвКо

За мен загатката е той вярва ли си т.е/ вярва ли на тези които му пробутват клишетата или така му изнася.

Вярва само в едно, че най велик и е фен на говоренето ан гро, за Белене каза че ще струва 60 милярда и даже и правнуците щели да ни връщат заемите па сега рекъл да я строи,  сигурно е поевтиняло строителството.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Бюджетът, ако се вярва на Бай Х.й, е ок. 40% от БВП. 

 

За справка: 

Русия - 19.5%

Китай - 20.1%

Турция - 25%

САЩ - 27.1%

Кингдъма - 34.4%

Западна Европа - между 40 и 47%

Скандинавски страни - между 49.8 и 54.8% 

Влез или се регистрирай за да коментираш