facebook
twitter

Горещи новини

Плевнелиев открито лобира за Ф-16, но твърди, че ще бъде купен "Грипен"

България е на път да вземе грешното решение за изтребителите, обяви бившият президент
5659
БГНЕС архив

"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите". Това каза бившият президент Росен Плевнелиев в предаването "Брюскел 1" по телевизия BULGARIA ON AIR, предава БГНЕС. 

"Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф -16 и няма Грипен. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност," уточни в интервю пред водещата Милена Милотинова бившият държавен глава.

"Има държави и с Грипен, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Ако се закупи Ф-16 ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване," уточни Росен Плевнелиев.

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като обяви, че България е на път да купи "Грипен"

Ключови думи:

Плевнелиев, Грипен, Ф-16
64

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България официално информира Швеция, че започва преговори за F-16

01.02.2019

1871 25
Джон Съливан: САЩ не подкрепят "Турски поток"

16.12.2018

4240 59
България иска подобряване на офертите за нов изтребител

21.11.2018

773 4

Коментари

Страници

onzi

Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. 

този дали има някаква идея колко струва името му? че и геополитик, бля ?

last

? Името му е гаранция, че правилното решение е обратното на неговото мнение...

ГАМЕН

Нашите съседи са с С-300 и може би С-400 , какво казват звездите по този повод че с разработки от студената война ще бъдем модерни.

fierсe
снимка на fierсe

аде да ви видя сега тея, дето плюхте радев, че „лобирал“!

той поне е професионал, ами тва нящу дето е профи по паркинзите?!?

Диагностик

Актуалният модел F-16 ново производство, който се предлага днес, е Block 70/72. Въпросителните тук са свързани с цената.

През април 2018 г. САЩ дадоха разрешение за експорт на 14 броя Block 70/72 за Словакия на стойност от $2,91 млрд. Интересното бе, че в пакета се включва практически всичко необходимо за експлоатация на самолета, включително и въоръжение за мисиите „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Средноаритметично осем броя Block 70/72 биха стрували около $1,66 млрд., което сериозно надхвърля българския бюджет.

Диагностик
кукер

Гнусно нещо. Като използван парцал за под. Пфу!

Диагностик

Шведската компания "Сааб" предлага 8 изтребителя "Грипен" с въоръжение за сума, която е под заделените от правителството 1.8 млрд. лв. Това стана ясно днес на пресконференция (2.10), на която представители на компанията и на шведското правителство представиха параметрите на офертата до българското Министерство на отбраната.

Според проекта за инвестиционен разход , който беше гласуван от българския парламент, държавата е готова да плати 1.8 млрд. лв. за не по-малко от 8 бойни машини.

Шведското предложение показва, че при подписване на договор първите четири изтребителя може да бъдат доставени до две години директно в авиобаза Граф Игнатиево. В пакета се включва логистична поддръжка, обучение на персонал и пилоти и въоръжение. Шведите предлагат възможност въоръжението да бъде и американско, като видът му трябва да бъде посочен от българското правителство.

Това дава възможност в рамките на 24 месеца от подписването на договора ВВС да бъдат в готовност да извършват дежурства по мисията по охрана на въздушното пространство.

Предложението включва и изграждането на два напълно оборудвани хангара, като в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, ще бъде изграден регионален център за поддръжка на изтребители "Грипен". Вече са водени преговори с български, които имат капацитета и възможностите да се грижат както за поддръжката на самолетите, така и за произвеждане на части за тях.

От шведска страна уточняват, че параметрите на офертата може да бъдат подобрени в рамките на разговорите правителство-правителство. Според Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в шведската Агенцията за отбранително имущество има възможност включително и за увеличаване на бройката на закупените изтребители.

„Ако България избере Gripen, Сааб и Швеция са готови да си сътрудничат с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу-хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места“, каза на брифинг в София Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика“ в Сааб.

чевибара

Държавата е отпуснала пари за 8 нови самолета. Дето се вика и с тях и без тях.

Предводител на ...

Очаквам скоро да видя самотен протестър на опашката на коня с плакат, направен от памперс, на който пише "Дворците на БКП (задраскано) Грипените да станат на F-16" ...

TheBahurKing

На зле отиват нещата хорски, щом вече и овчарските кучета разбират от авиация и геополитика...

Дежурния

С изказването си, позоваващо се на красното му име, г-н Плевнелиев прави огромна скрита антиреклама на Ф-16. Може пък и това да е целта.

dobadoba

'ако нещо се случи'

И какво ще се случи? Война? С Россия?

И БГ с 10-20 самолета ще се втурне да помага на Запада срещу братушките???

За това и цар Борис III не си е помислял.

⚓️

За протокола:

Бъдещите самолети са предназначени за air policing.

Според мен Грипен са много по-непретенциозни и евтини за поддръжка.

Подчертавам: това е лично мнение, пилотите и експертите да решават.

Братя Стругацки

А, на някакъв си главнокомандващ, бивш началник на ВВС и ас в пилотирането ли да вярвам или на дипломантът от МЕИ-то Плевньо и физкултурникът Цецо? 

Въобще не мога да разбера откъде чехълчето вади това самочувствие да коментира? 

Единственото обяснение е, че е взел съответните сребърници и сега си ги заработва. Вероятно разбира, че ако не стане сделката с F-овете ще трябва да връща пари, та затова е така активен. 

 

 

Диагностик

Всеки има правото и самочувствието да коментира. Убеден съм, че мнението на Плевнелиев не е лично негово, а на военните, на които е бил главнокомандващ.

Мога да Ви цитирам мнението на Радев, който също до преди няколко години харесваше повече F-16 (по времето, когато Плевнелиев беше президент!).

Не се хлъзгайте по повърхността...

letec55

самолетите не са хубавици, които могат    да бъдат "харесвани". Нали е казано - дружбата - дружба, но сиренето е с пари. 

Плевнелиев не е в състояние да говори в измерими категории - нито може, нито реалността е полза на неговата теза. Затов разтяга безкрайната дъвка за "геополитиката" или говори откровени глупости като тези за оперативното взаимодействие с ВВС на съседите.

Става дума за пари, срещу които ще имаме бойни възможности на ВВС. Възможности, определени в рамките на НАТО. Ако ще използваме самолетите предимно в Еър полисинг, за какво са ни големи възможности за "въздух - земя"? Трябва да се гледа и в перспектива по отношение стойността на експлоатацията - с какво ще разполагаме за сумите, които ще можем да си позволим да отделяме. За да не стане така, че ще имаме нови самолети, а няма да можем да им използваме възможностите. Плевнелиев открито лобира, което показва исключително нисък политически и човешки морал. Нито е изненада, нито е ново.

letec55

Убеден съм, че мнението на Плевнелиев не е лично негово, а на военните, на които е бил главнокомандващ.

Мнението военните са си го казали, когато со формулирали условията на конкурса. Чрез устата на Плевнелиев говорят политиците, закусващи всяка година в САЩ и изнасящи редовно лекции на неизвестно каква аудитория, но с известни размери на хонорарите. Плевнелиев се опитва да парира впечатлението, създадено от пресконференцията на шведите, с която парираха всяка възможност за медийно изопачаване на тяхното предложение.

protor

По два критерия офертата за Фъ 16 куца - цена и срок на доставка. Жалко, но пък всичко различно от съветски таралясници ще е ОК.

ГАМЕН

Така се намира сладка служба в натуту.

Асол
снимка на Асол

Абе този що не стои при Гала и да обсъждат прогнозата за времето, ами си залага "авторитета" ...тъкмо са го позабравили...да си трае и да сменя тапети и памперси

йкдсбфхйфбхд

Плевнелиев открито лобира за Ф-16

Най-после ина медия да се осмели  да напише истината за лобистчето олигарх и комшия преател на Ифку. Утре Битивиту и НоваТВ може да прочетат заглавието и да се отчетат, че вече са свободни и независими медии.  

 

Утре двамцата с Цецоу може да заформят хор "Бодра смяна евроатлантици" изнасят концерти за  хибридните атаки срещу България, срещу съответното щедро заплащане.

Bacho Кольо

Какво иска да ни каже Плевнелиев?

 

Че американците с тяхните F-16 са дали най-добрата ценова оферта, отговаряща на всички  изисквания на Техническото задание, но комисията ще наруши закондателството на Република България и ще избере Грипен?

Че шведите с техния Грипен са   дали най-добрата ценова оферта, отговаряща на всички  изисквания на Техническото задание, но по някакви други съображения комисията трябва да  наруши закондателството на Република България и да  избере F-16?

 

Кое от двете?

Penchobre

Тази смешка някой я е избирал за президент на нещо! ?

авер4е

"Ничтожество !", би рекъл Мошу Магавриди

HBK

Господа, обърнете внимание, че президент Плевнелиев говори за геополитическите аспекти на сделката, а не за техническите характеристики на самолетите.

Възможно е президентът да има свои източници на информация, но ако има „опасения”, че сделката ще бъде в полза на Грипен, тогава не е ясно защо бе разиграна от Банкянския велможа цялата сага (по-точно пародия) с връщането на търга.

 

Най-доброто решение в този случай ще бъде закупуването на по няколко машини от САЩ и от Швеция в рамките на бюджета.

Mастар

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като обяви, че България е на път да купи "Грипен"

Лошо няма Плевналиев да си изказва мнението. 

Истината е, че нов Ф-16 безпорно е много по-добър самолет от Грипен. Особено ако е с двигател от ГЕ. Само че, Ф-16 има и някои сериозни недостатъци, сред които си заслужава да се посочи:

1. Самолета е значително по-скъп.

2. По-скъпа и по-сложа е и екплоатацията му. А това всъщност е оснмовният проблем пред ВВС. Практиката показва, че това което е закупено през последните 20 години, на практика не се ползва, щото било скъпо и нямало пари дори за гориво. А Ф-16 е 10 пъти по-скъп от сега наличните играчки. 

3. Локхийд разглобиха поточната линия за производство и сега ще правят нова, оптимизирана за малките налични поръчки. Първите самолети от нея ще излязат през 2023, евентуалните "български" самолети след 2025 година. 

 

Има и някои други малки уловки. 

Подозирам, че и тая процедура ще се провали, а наличните 1,5млрд ще се раздадат на едно заседание на МС, в точка извън официално обявеният дневен ред,.

Като за коледни подаръци на особено заслужилите служители ( и приятели) на българската "държава".

Асол
снимка на Асол

Възможно е президентът да има свои източници на информация, 

Те източниците му на информация се прескачат...?

Penchobre

Да не забравяме първата му специалност  - гадател!

П.П. Не се сещам за друга! ??

йкдсбфхйфбхд

Демек няма нужда от никакви правови и демократични процедури, важното е какво е по-добре от геополитическа гледна точка, според хората платени да прокарват тази геополитическа гледна точка? Дам, ай ся ни обяснете какво е корупция? Аааа, корупцията е това, което имаме като тъковата нали се сещате, когато Елена Йончева я отвличат сомалийски пирати и ние плащаме милиони за откуп.

Bacho Кольо

 Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност,

Те това нещо едва сега го прочетох... Какво очаква Плевнелиев да "се случи на изток"?!?  Абхазия да нападне Грузия? Или Аджария да нахлуе в Турция?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×