Quantcast

Медия без
политическа реклама

Плевнелиев открито лобира за Ф-16, но твърди, че ще бъде купен "Грипен"

България е на път да вземе грешното решение за изтребителите, обяви бившият президент

14 Окт. 2018
БГНЕС архив

"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите". Това каза бившият президент Росен Плевнелиев в предаването "Брюскел 1" по телевизия BULGARIA ON AIR, предава БГНЕС. 

"Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф -16 и няма Грипен. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност," уточни в интервю пред водещата Милена Милотинова бившият държавен глава.

"Има държави и с Грипен, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Ако се закупи Ф-16 ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване," уточни Росен Плевнелиев.

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като обяви, че България е на път да купи "Грипен"

Ключови думи:

Плевнелиев, Грипен, Ф-16

Още по темата